Norge

Rumpetrollene er truet

Det er ulovlig å fange rumpetroll uten tillatelse. Det er for å hindre en dødelig sopp fra å spres.

Har du fanget rumpetroll i det siste? Det kan være dårlig for frosken.

Rumpetroll er larvene til frosker og padder. De norske rumpetrollene blir til frosk eller padde etter to til tre måneder. Dyrene kalles amfibier. De lever både i vann og på land. Nå trues disse amfibiene av sopp.

– Det kan være spennende å følge utviklingen fra rumpetroll til frosk. Men dessverre har ikke amfibiene våre det så bra. De trues av amfibiesopp. De trues også av forurensning og klimaendringer. Og at dammer gror igjen eller bygges ned. Det sier Knut Morten Vangen. Han er seksjons-leder i Miljødirektoratet.

Nå er det ulovlig å fange rumpetroll. Det er for å hindre at soppen spres. For å kunne fange dem, må du nå få tillatelse først. Da må du søke tillatelse av Miljødirektoratet.

Vangen sier at det er viktig å stanse spredningen av soppen. Soppen finnes i vann. Og vann som fraktes med rumpetroll, kan ende opp i annet vann. Da spres soppen.

Amfibiesoppen ble nylig funnet i Norge. Den er smittsom. Amfibier kan bli syke og dø av den. Ingen amfibier er blitt syke av soppen enda. Det melder Miljødirektoratet.

Fremskrittspartiet (Frp) reagerer på den nye regelen.

– Dette er fullstendig galskap, sier Gisle Meininger Saudland. Han er miljøpolitisk talsperson i Frp.

Han mener at å måtte søke om tillatelse for å fange rumpetroll er feil prioriteringer.

– På den ene siden ødelegger de norsk natur med vindmøller. På tross av stor motstand fra folket. På den andre siden må du søke Miljødirektoratet i Oslo for å få lov til å plukke opp et par rumpetroll fra en dam. Forstår de virkelig ikke hvor tullete dette er? sier Saudland.

---

Rumpetroll

  • Rumpetroll er larver som blir til frosk eller padde.
  • De er amfibier. Det er dyr som lever både i vann og på land.
  • Amfibiene er truet av sopp. Den kan være dødelig for dem.
  • Nå er det ulovlig å fange rumpetroll uten tillatelse.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå