Norge

Åpner for etterregistrering av vaksiner

Regjeringen åpner for å etter-registrere korona-vaksiner. Nordmenn som er vaksinert i utlandet kan slippe innreise-karantene.

Nå er det mulig for hver enkelt å få etter-registrert korona-vaksiner som er tatt i utlandet. Det skriver regjeringen i en pressemelding onsdag. Dette gjelder kun om vaksinen er godkjent av det europeiske legemiddel-byrået (EMA).

– Mange som har tatt korona-vaksinen i utlandet. Vil nå kunne få etter-registrert vaksinen, få grønt korona-sertifikat og dermed slippe eller få forkortet innreise-karantene. Det sier Bent Høie. Han er helse- og omsorgs-minister.

Det har tatt tid å få på plass denne ordningen. Men nå er det i orden. For å registrere din vaksine kan du be om en video-konsultasjon fra en lege. Dette bør gjøres før du reiser til Norge, slik at alt av opplysninger er riktige ved innreise.

– Det er viktig at helse-personellet som skal etter-registrere vaksinene får god veiledning. Slik at de er trygge på at informasjonen er mest mulig korrekt, sier Høie.

Konsultasjonen må selv betales av den enkelte pasient.

Det har lenge vært et problem for studenter i utlandet. Flere av de har fått vaksine. Men de har fortsatt måtte vært i karantene ved innreise til Norge.

– Vi har vært bekymret for at noen nordmenn i desperasjon har vurdert å fullvaksinere seg to ganger. I ventetiden på et system hvor deres vaksinedose fra utlandet skal kunne godkjennes. Det anbefales ikke å bli fullvaksinert to ganger. Så denne nyheten er svært gledelig og en lettelse for mange. Det sier Morgan Alangeh. Han er president for Ansa. En organisasjon for studenter i utlandet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå