Norge

Ikke lengre påbud med munnbind

Flere eksperter forstår ikke hvorfor påbudet på munnbind forsvinner. Faren for smitte skjer ikke bare gjennom dråpesmitte.

Byrådet i Oslo hadde pressekonferanse tirsdag. De fjernet påbudet om bruk av munnbind i butikker. Du er fortsatt nødt til bruke munnbind på buss, trikk, t-bane og taxi.

– Munnbind er et kjempeviktig tiltak for beskyttelse. Noen sprer mye virus, andre lite. Men vi vet ikke hvem. Det sier Steinar Westin. Han er professor i sosialmedisin.

Faren for smitte skjer ikke bare gjennom dråpesmitte. Men også noe som heter aerosoler. Dette er veldig små partikler som kan dra fra en kropp til en annen. Spesielt de som har blitt smittet av den indiske varianten av korona-viruset. Blir smittet av disse små partiklene. Flere tilfeller av den indiske varianten er registrert i Norge den siste tiden.

– Vaksinerte er rimelig godt beskyttet mot å bli smittet, og bli alvorlig syke. Men det er ingen garanti for at viruset ikke kan komme innom kroppen og hoppe videre til neste person. Derfor bør selv de som er vaksinerte akseptere at du fortsatt bruker munnbind. Det sier Anne Spurkland. Hun er også professor.

Bruken av munnbind har vært en av de viktigste måtene å kontrollere viruset på. Det mener flere eksperter.

– Unødvendig mange har blitt smittet etter at det har vært motstand mot bruk av munnbind. Det sier Jörn Klein. Han er professor i mikrobiologi og infeksjons-forebygging.

---

Reglene i Oslo fra 16. juni

  • Ingen påbud om munnbind i butikker og på restauranter.
  • Fjerner krav om to meters avstand mellom folk. Nå er det krav om én meters avstand.
  • Innendørs kan 50 personer samles på offentlig sted uten fast sitteplass.
  • 200 personer kan samles ute på offentlige steder, med faste sitteplasser. Opptil 600 personer, delt i tre grupper, kan samles med faste sitteplasser.
  • Det åpner for innendørs aktiviteter i grupper. Barn og unge kan trene som normalt.
  • Det er lov å skjenke alkohol på serveringssted til klokka 24. Det er fortsatt krav til servering ved bordet. Ingen nye gjester slipper inn etter klokka 24.
  • Fritidsklubber, bingohaller, bowlinghaller og andre spillehaller kan åpne.
  • Påbud om munnbind på kollektivtransport og i taxi.
  • Påbud med hjemmekontor til 4. juli.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå