Norge

– Pride er fest og protest

I juni markeres pride i store deler av verden. Det er en måned for å feire og å kjempe for like rettigheter.

– Pride betyr stolthet for meg. Det er både fest og protest. Vi feirer de seirene vi har fått. Og protesterer for de kampene vi må ta, sier Inge Alexander Gjestvang.

Han er leder i FRI. Det er en forening for mangfold av kjønn og seksualitet. De arrangerer markeringer av Pride i hele Norge.

Pride er en hyllest til folk med ulike seksuelle legninger og kjønn. Lesbiske, homofile, biseksuelle og transkjønnede (LHBT) og skeive feirer retten til å være den de er. Og kjemper for at alle skal få den retten.

I juni markeres Pride i store deler av verden. Det er fargerike parader, fester og debatter. Flagg i regnbuens farger flagrer i både by og land. Flagget er et symbol på mangfold og felleskap. Men noen river flagget ned. Noen klipper det opp. Noen brenner det.

Fortsatt er det mange LHBT-personer som opplever hat, trakassering og vold. Bare fordi de er seg selv. Eller fordi de elsker noen av samme kjønn.

Pride-flagget har endelig fått lov til å henge i alle kommuners flaggstenger. Det er bare én av mange kamper LHBT-personer har måttet kjempe.

– Vi har vunnet mange kamper i Norge. Homofile kan gifte seg. Og vi har lover mot hat og diskriminering. Men fortsatt er det mange som blir behandlet dårlig, sier Gjestvang.

Flere homofile sier de har det dårligere i livet enn de som blir forelsket i motsatt kjønn. Det viser en undersøkelse gjort av Statistisk sentralbyrå. Derfor er det viktig å huske på at kampen ikke er over enda, mener Gjestvang.

Og i mange land er situasjonen verre. Noen steder er det ulovlig å vise homofil kjærlighet offentlig. Å markere Pride er farlig. Eller umulig. Temaet for årets Pride i Norge er derfor internasjonalt fellesskap.

– Vi vil vise styresmaktene i landene at vi følger med. Vi viser støtte til alle som kjemper for et Europa og en verden med plass til alle, sier han.

Mange Pride-parader er avlyst som følge av korona. Men det blir markeringer i hele landet i løpet av sommeren og høsten.

Siste utgave

På forsiden nå