Norge
Bildet viser Joralf Gjerstad, som ble kalt «Snåsamannen». Han er død, 95 år gammel.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

«Snåsamannen» Joralf Gjerstad er død

Joralf Gjerstad var kjent som Snåsamannen. Nå er han død. Gjerstad ble 95 år gammel.

Trøndelag — – Jeg kan bekrefte at Joralf Gjerstad er død, sier Arnt Einar Bardal til Adresseavisen. Han er ordfører i Snåsa.

Gjerstad ble født 11. april 1926 i Snåsa i Nord-Trøndelag. Han ble 95 år gammel.

Han var syk i flere år før han døde. I 2015 havnet han i rullestol etter å ha brukket beinet. Lenge bodde han på Snåsa sykehjem. Der bodde også kona hans.

Gjerstad er kjent for sine spesielle egenskaper og evner. Flere kjendiser har søkt hjelp hos Gjerstad. Petter Northug fikk blant annet hjelp av ham via telefon. Det var under konkurransen Tour de Ski i 2009.

Gjerstad ville ikke at vitenskapsfolk skulle teste de påståtte evnene hans. Han skal ha behandlet mer en 50.000 mennesker gjennom livet.

Gjerstad har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv. I 2006 ble han utnevnt til årets trønder av kanalen NRK Trøndelag. Høsten i 2006 sendte NRK en dokumentarfilm om ham. Den het «Kjenner du varmen?».

Gjerstad hadde gått fem år på skole. Han jobbet før som klokker i en kirke. Han skrev flere lokalhistoriske bøker, i tillegg til bøker om seg selv. Han var også lokalpolitiker, blant annet varaordfører for Arbeiderpartiet.

Filmskaperen Margreth Olin fulgte Gjerstad med kamera i ett år. Hun lagde filmen «Mannen fra Snåsa».

Over 170.000 nordmenn så filmen. Dem viste hva som skjer i møtet mellom Snåsamannen og ti utvalgte personer.

Evnene hans ble flere ganger kritisert. Noen mente at filmen om Gjerstad var for lite kritisk.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå