Verden

Han må kjempe for at regjeringen skal klare seg

Stefan Löfven har vært statsminister i Sverige siden 2014. Mandag kan det være over. Da skal Riksdagen stemme over om de har tillit til jobben han gjør.

Stefan Löfven kan måtte slutte som statsminister i Sverige mandag. Men han vil vente med å bekymre seg. Han sier han jobber med ett mål. Det er å unngå politisk krise i landet.

– Jeg har tenkt å gjøre dette på den beste måten. Det gjør jeg ikke med å diskutere det i mediene. Vi jobber for at det ikke skal oppstå en krise, sier Löfven.

Fire partier sa sist uke at de vil stemme for mistillit. Det som skjer da, er at de sier regjeringen gjør en for dårlig jobb og at de ikke har tillit til det den gjør. De fire partiene har flertall i Riksdagen.

– Dette er en situasjon som er veldig, veldig alvorlig. Vi er midt i en pandemi. Det er også den verste krisen i svensk økonomi siden andre verdenskrig, sier Magdalena Andersson. Hun er finansminister. Hun er med i samme parti som Löfven. Det er Socialdemokraterna. Partiet er ganske likt Arbeiderpartiet i Norge.

– Det siste Sverige trenger, er å også ha en politisk krise. Alle som har makt eller ansvar i politikken, bør nå tenke seg om. De bør tenke på hva de kan gjør for at det skal bli best mulig for Sverige, sier Andersson.

Krisen er en følge av at uenighet om leiepriser på bolig. Regjeringen har sagt at de vil ha slutt på at det er regler for hva en bolig kan koste. I dag skal leien bli bestemt av hvilken bruksverdi boligen har. En endring vil gjøre at det er markedsverdien som avgjør hva det skal koste å leie.

Det har vært en viktig sak for et av partiene Löfven må ha støtte fra. Det er Center-partiet. Regjeringen består av to partier. Men de trenger støtte fra tre partier til for å ha flertall. Et annet av de tre partiene har vært sterkt mot å endre regelen.

Vänster-partiet har gitt klar beskjed til Löfven: Du må legge bort forslaget, eller forhandle med foreningen for de som leier bolig. De mener det kan føre til et bedre forslag.

– Regjeringen har ikke gjort det vi krevde. Nå er fristen ute, sa Nooshi Dadgostar torsdag. Hun er leder i Vänster-partiet. Hun varslet da mistillit slik hun hadde truet med.

Löfven sier forslaget er langt fra ferdig. Det skal bli diskutert og bli sendt på høring før det kan bli vedtatt. Han mener de andre partiene reagerer for sterkt. Löfven sier også at han mener de andre partiene bør si hva de har tenkt for å styre landet. For de er svært ulike.

De tre partiene Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Moderaterna sa torsdag at de også vil stemme for mistillit mot Löfven.

– Det har vært sju vanskelige år. Helt siden Stefan Löfven tiltrådte. Vi ser nå en mulighet til å danne en ny regjering, sier Ebba Busch. Hun er partileder i Krist-demokraterna.

– Det er naturlig for oss å stemme mot denne regjeringen. Den bygger på uforenlige motsetninger og løfter, sier Tobias Billström. Han leder gruppen til Moderaterna i Riksdagen,

– Vi er alltid klar til å ta over. Vi er klare til å styre Sverige, sier han om at det kan bli behov for å danne en ny regjering eller ha et nytt valg. Billström mener det er uten betydning at partiene vil stemme mot Löfven av ulike motiver.

Hvis Riksdagen stemmer for mistillit, kan han be om å slutte så tidlig som mandag. Han kan også vente én uke før han sier det blir nytt valg. Det må da skje innen tre måneder. Selv med et valg i september, skal det også være et nytt valg neste år.



Siste utgave

På forsiden nå