Norge
Bildet er av en mann som holder og røyker en e-sigarett. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Vil nekte folk under 25 år å kjøpe e-sigaretter

Helsedepartementet vil ha en ny aldersgrense for e-sigaretter. De vil at den skal bli hevet til 25 år.

Det kan bli strengere regler for bruk av e-sigaretter. I tillegg til aldersgrense, kan det bli forbudt å bruke det i en bil der det også er barn. Det kan også bli forbudt å bruke det på steder der det er mange andre folk.

Et fint design kan ifølge departementet føre til at flere unge vil prøve eller starte med e-sigaretter. De vil forby pakker med glitter og annen pynt. Slik håper de å hindre at barn og unge blir fristet.

Departementet vil også forby e-sigaretter med kunstig smak. Ifølge danske myndigheter er smak viktig for unge vil prøve. Og de oppfatter at e-sigaretter er mindre farlige for helsa om de smaker søtt, enn hvis de smaker tobakk.

Bent Høie sier forskning viser flere unge kan begynne å røyke etter å ha brukt e-sigaretter. Han sier det er for å beskytte barn og unge mot å skade helsa.

– Det skal også hindre at nye generasjoner blir avhengig av nikotin, sier han. I dag er det forbudt med nikotin i e-sigaretter i Norge. Det vil trolig bli lov neste år. Da må Norge følge regler vi har til felles med land i Den europeiske union (EU).

I dag røyker bare én prosent av unge mellom 16 år og 24 år. Blant de som er mellom 55 år og 64 år er andelen 17 prosent.

– Det er svært viktig å hindre at e-sigaretter med nikotin gjør at unge begynner å bruke tobakk. Vi vet at aldersgrenser virker svært godt for å hindre at barn og unge får tak i ulike ting. Med en grense på 25 år kan vi beskytte de unge, uten å hindre voksne røykere fra å velge e-sigaretter. For dem kan det bidra til at de får mindre skader, sier Høie.

Mer fra Norge

På forsiden nå