Norge

Dro fra karantenehotell

En ung mann ønsket ikke å være på karatene-hotell i Oslo. Nå er han årsaken til stort smitte-utbrudd i Tønsberg og Færder kommune.

Mannen kom til karantene-hotell en lørdag sist måned. Han tok hurtigtest, og skulle egentlig ha ventet på svar før han kunne reise. Men etter tre dager valgte mannen selv å reise til Tønsberg. Og han oppholdte seg ikke i karantene da han kom hjem.

– Vi ser svært alvorlig på hendelsen. Og ser hvilket omfang det kan få når en som er smittet, ikke overholder karantene-reglene. Det sier Per Kristian Opheim. Han er kommune-overlege i Tønsberg.

Foreløpig er det 75 som er smittet. Alle disse kan spores tilbake til den unge mannen. Nå er han politianmeldt av Tønsberg kommune for å ha brutt karantenen etter innreise til Norge. De som jobber med smittesporing, har flere ganger sett at smitten leder tilbake til den unge mannen.

– Siden vi ikke har den indiske varianten i kommunene fra før, så styrker det at smittesporingen vår er korrekt, sier Opheim.

Mens resten av Norge fikk nyheter om gjenåpning. Måtte Tønsberg og Færder kommune stenge ned. Det ble innført påbud om munnbind fram til fredag. Og kommunene vil ikke følge de nasjonale tiltakene.

Smitte-utbruddet har fått store konsekvenser for mange. Og utsatt mange personer for risiko.

– Dette har særlig påvirket barn og unge. Blant annet ble alle skole-avslutninger og fritids-aktiviteter i Færder og Tønsberg avlyst. Gjenåpningsplanen til regjeringen er også utsatt, sier Opheim.

– Dette viser hvor store konsekvensene kan bli hvis noen ikke følger karantene-reglene. Det sier Elin Jacobsen. Hun er kommune-overlege i Færder

Mannen er politianmeldt. Og er nå kalt inn til avhør. Han kan straffes med bøter. Samtidig kan det i dette tilfellet være mer straff. Det kan føre til fengsel i seks måneder. Dette er avhengig av alvorlighets-grad.

– Anmeldelsen går ut på at vedkommende ikke oppholdt seg så lenge som han skulle i karantene, sier hun.

---

Smitte-utbrudd i Tønsberg og Færder kommune

  • En ung mann kom hjem fra reise utenfor Europa. Ønsker ikke å være på karantene-hotell i Oslo. Dro hjem til Tønsberg. Satt ikke i karantene hjemme.
  • Tok med seg det indiske viruset til Tønsberg og Færder kommune. 75 tilfeller kan knyttes opp til mannen.
  • Mannen er anmeldt. Og må stille på avhør med politet.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå