Norge
Helseminister Bent Høie (H) sier at vaksineringen og at folk fremdeles følger koronareglene, er blant årsakene til at det i forrige uke ikke ble registrert noen nye koronadødsfall. Foto: Berit Roald / NTB

– Vaksinen er vår vei ut av pandemien

Sist uke var første gang på åtte måneder at ingen mennesker døde av korona i Norge. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet.

Onsdag møtte Bent Høie, Espen Rostrup Nakstad og Camilla Stoltenberg pressen for å snakke om korona-situasjonen. Høie er helseminister. Nakstad er assisterende helsedirektør for Helsedirektoratet. Stoltenberg er direktør for Folkehelse-instituttet (FHI). Helseministeren oppfordret alle til å møte opp til vaksine-timen sin. Og at ferien bør bli planlagt etter tidspunktet du skal ta vaksine.

– Korona-vaksinen er vår vei ut av pandemien, sier Høie.

Den indiske varianten er utbredt i Europa. Og er noe vi må få kontroll på. Den indiske varianten er en mutasjon av korona-viruset, som er mer smittsom. I Norge har antall tilfeller økt fra 50 til 240 på kort tid. Dette viser tall fra ukerapporten til FHI. Virus-varianten har også skapt problemer hos andre land i Europa. Sist uke gjorde viruset at Storbritannia måtte utsette sine gjenåpningsplaner.

– Dette muterte viruset er mer smittsomt enn de andre variantene, sier Høie.

Nå er samfunnet er mer åpent, og vi møter flere mennesker. For bare noen uker siden åpnet Oslo opp utelivet. Dette skaper problemer for de som jobber med smittesporing.

– Det er krevende å drive smittesporing. Også etter lokale utbrudd. Derfor oppfordrer jeg alle til å laste ned smittestopp-appen. Slik at vi kan gjøre smittesporing enklere, sier Høie.

Smittestopp-appen skal også kunne kobles opp til europeiske varianter av appen. Det vil si at hvis du sitter på restaurant i Berlin. Og en ved siden av deg får beskjed om at hen er smittet. Vil du også få en oppdatering på den norske appen om at du bør teste deg.

110.000 nordmenn har ikke mulighet til å få tak i korona-sertifikatet digitalt. Det ble opplyst på en pressekonferanse sist uke. Fra torsdag kan nordmenn som ikke bruker PC, mobiltelefon eller nettbrett bestille. Og få tilsendt korona-sertifikatet.

– Fra torsdag kan du ringe en informasjons-telefon for korona. Og få tilsendt korona-sertifikat i posten. VI ønsker at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no. Det sier Bent Høie. Han er helseminister.

Det var en del kritikk til regjeringen for at dette ikke var ordnet tidligere.

Torsdag vil det norske korona-sertifikatet bli en del av den europeiske union (EU) sin løsning. Og flere kan reise inn og ut av Norge uten karantene. Fullvaksinerte og tidligere koronasyke kan komme til Norge uten karantene, testkrav og innreise-registrering. Dette gjelder hvis du har et gyldig korona-sertifikat.

– I Europa er det mange som er fullvaksinerte, spesielt pensjonister. De er glade i å reise til Norge. Vi forventer at det blir økt turisme i sommer. De er hjertelig velkomne til Norge, så lenge de kan dokumentere det med et digitalt korona-sertifikat, sier Høie.

---

Kort om saken

  • Det norske korona-sertifikatet kobles nå opp mot EUs sertifikat.
  • Den indiske varianten av korona-viruset kan komme til å bli dominerende i løpet av juli. Tilfellene har økt fra 50 til 240 på kort tid.
  • Personer som ikke har tilgang til digitale verktøy, vil kunne få sertifikatet sendt per post. De må ringe informasjons-telefon for å få sertifikatet per post. Og det tar opptil en uke å få det levert.
  • Forrige uke var første uken på åtte måneder hvor ingen nordmenn døde av korona. Sist dette skjedde var i oktober i fjor.
  • Smittestopp-appen skal kobles opp mot europeiske versjoner av appen. Det betyr at hvis noen du er i nærheten på en ferie får beskjed om at hen er smittet. Vil du også få beskjed om dette på den norske appen.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå