Norge

Gir bort vaksinedoser

Norge gir bort vaksiner de selv ikke skal bruke til land som trenger det. Nicaragua, Uganda og Haiti får 452.000 doser av AstraZeneca-vaksinen.

Tidligere i år lånte Sverige vaksiner av Norge. For å dekke opp behovet for vaksinering i landet. Vaksinen var AstraZeneca. Den ble senere fjernet fra vaksine-programmet i Norge og i Sverige. I tillegg til flere andre land. 200.000 av disse blir nå gitt tilbake til Norge.

– Flere land får nå en tredje smittebølge. Og pandemien er på ingen måte over. At rike land deler vaksiner, er helt avgjørende for å redde liv. Det sier Dag-Inge Ulstein. Han er utviklings-minister.

Norge skal sende vaksinene til Nicaragua, Uganda og Haiti. Totalt blir det sendt 452.000 vaksiner. 200.000 av de vaksinene som Norge fikk tilbake fra Sverige. Og 252.000 av vaksinene Norge ikke skal bruke.

– På sikt skal Norge dele én dose per innbygger. Og jeg håper vi kan komme med flere slike positive vaksine-nyheter gjennom sommeren. Mange land har lovet å dele vaksinedoser. Men det er først når disse vaksinene blir brukt at lovnadene er innfridd. Vi er glade for at vi nå har kommet dit også fra norsk side, sier Ulstein.

---

AstraZeneca-vaksinen

  • Norge fjernet denne vaksinen fra vaksine-programmet sitt 12. mai.
  • Enkelte fikk blodpropp av vaksinen.
  • Dette er den eneste vaksinen som er helt ute av vaksine-programmet. Det ble også stilt spørsmål ved Janssen-vaksinen. Men nå kan denne tas frivillig, og etter samtale med lege.

---Mer fra Norge

På forsiden nå