Norge
Bildet er av en arm, med en bomullsdott med teip over. Den er satt på overarmen der det er satt en vaksine mot korona. Ermet på den hvite t-skjorta er rullet opp. Foto: Torstein Bøe / NTB

Nesten alle takker ja til vaksine

Over 90 prosent av de som får tilbud om korona-vaksine takker ja. Men det betyr også forsinkelser i vaksineringen.

Nordmenn har høy tillit til regjeringen og det helsemyndighetene anbefaler. Tillit er ikke like vanlig i andre land. Flere land har tilbudt vaksine til en høyere prosent andel enn Norge. Men de som får tilbud ønsker ikke å ta vaksine. Både USA og Israel var raskt ute med å vaksinere mange. Og har flere doser liggende. Nå har de kommet til et punkt hvor flere takker nei til vaksine.

– Vi ser at det stanser på rundt 60 prosent i en del av de landene som har vaksinert mange. De sliter med på komme høyere opp, sier Camilla Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. Hun er direktør for Folkehelse-instituttet (FHI).

I alderen 75 til 84 år har 98,3 prosent av menn fått første vaksinedose. Mens 97,2 prosent av kvinnene har fått. Det viser ukesrapporten til FHI.

– Det er så mange som ønsker å vaksinere seg. Det er jo en veldig god nyhet for flokk-immuniteten i Norge. Men det gjør jo at det tar lenger tid før vi kommer til en ny prioriterings-gruppe, sier Stoltenberg.

– Dette setter Norge i en unik situasjon. Det var veldig mye oppmerksomhet rundt de landene i verden som var raskt ute med vaksinering, sånn som USA og Israel. Der ser vi jo at de nå stopper opp. Selv om de har masse vaksiner, så går ikke vaksineringen like raskt framover lenger. Det sier Bent Høie til NTB. Han er helseminister.

Når flere ønsker å ta vaksine, tar det lenger tid for å komme gjennom alle. Det er ingen oversikt over hvor mye lenger tid det vil ta. Men FHI har lagt til en forsinkelse på fire til fem uker. Dette har endret seg tidligere.

– VI vaksinerer like mange som vi hadde planlagt. Men framdriften til vi kommer til de ulike prioriterings-gruppene går tregere, sier Stoltenberg.

Alle i aldersgruppen 18 til 41 år vil få tilbud om første dose i midten av august. Det er to til tre uker senere enn tidligere oversikt.

– Personlig er jeg ikke så veldig overrasket over at vi havner på rundt 90 prosent. Men jeg har vært usikker på om andelen vil være lik i ulike aldersgrupper og for folk med ulik landbakgrunn, men så langt ser det ut til at de aller fleste faktisk takker ja til denne vaksinen, uansett hvilken alder de er i eller hvor de kommer fra, sier han.

---

Korona-viruset

  • 2.2 millioner mennesker har fått første dose av vaksinen.
  • 1.4 millioner har fått andre dose. Og er fullvaksinert.
  • 32 korona-pasienter er innlagt på sykehus. Dette er to mindre enn dagen før.
  • 129.944 personer har fått påvist smitte siden februar i fjor.
  • Forrige uke ble det ikke registrert noen dødsfall av korona. Dette er første gang på åtte måneder.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå