Norge
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) presenterte regjeringens nye handlingsplan på LHIBTQ-feltet torsdag. I tillegg kom det fram at regjeringen ønsker et forbud mot såkalt homoterapi. Foto: Hanna Johre / NTB

Vil forby homoterapi

Regjeringen har foreslått å forby homoterapi. Det sa statsministeren da de la frem den nye handlingsplanen.

Torsdag la regjeringen fram sin nye fireårige handlingsplan. Planen har som mål å øke åpenheten om kjønns- og seksualitets-mangfold. Og gjøre livskvaliteten for skeive bedre. Debatten rundt homoterapi har pågått lenge. Loven om å forby dette skulle egentlig ha kommet for flere måneder siden. Homoterapi, også kalt konverterings-terapi er en behandling. Den går ut på at du skal endre den seksuelle orienteringen og kjønns-identiteten hos personer LHBTIQ-personer. LHBTIQ er en samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Konverterings-terapi fratar barn og unge, og også voksne, livslysten og selvrespekten. Det ødelegger mange folk psykisk. Den type negativ sosial kontroll og press, og forsøk på å omvende folk bort fra sin seksuelle legning eller kjønns-identitet vil vi ha oss frabedt. Det sier Abid Raja. Han er kulturminister.

Det er 46 ulike tiltak som skal bidra til og nå disse målene.

– Årsaken for at regjeringen ønsker et forbud mot homoterapi. Er dokumentasjon som viser at slik terapi kan oppleves som et tydelig overgrep. Det sier Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB. Hun er statsminister.

Organisasjoner for skeives rettigheter mener dette var langt på overtid. Organisasjonene FRI og Skeiv Ungdom var til stede under regjeringens presentasjon.

– Vi er enormt langt på overtid. Og vi har fått høre at det er jurister som sitter omtrent døgnet rundt og jobber med dette. Det var positive signaler som kom fra regjeringen i dag. Men jeg tror det ikke helt før jeg får se noe konkret og skriftlig. Det sier Alexander Gjestvang. Han er leder for organisasjonen FRI.

– Vi fikk beskjed i dag om at et forbud kommer, men det står ikke noe om det i handlingsplanen som ble lagt fram. Men jeg gleder meg til vi får et slikt forbud, og det bør på plass i går, egentlig. Det sier Odd Thomassen. Han er leder for Skeiv Ungdom.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå