Norge
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja får overlevert rapporten fredag. Her står han oppstilt sammen med Ullevål skoles musikkorps under et arrangement i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Korps og kor bidrar med milliarder

Organisert musikk har mye samfunnsnytte i Norge. Ny rapport viser at tallet er på nesten 16 milliarder.

Organisert musikk bidrar til samfunnsnytte verdt 15,8 milliarder kroner årlig. Det gjelder kor, korps, orkestre og andre musikalske initiativer.

Det er Vista Analyse som har laget rapporten. Det har de gjort for Norsk musikkråd. Kultur-ministeren mottar den på fredag.

– Musikk er også liv og helse. Musikk-frivilligheten er bra for folkehelsen. Der bør politikerne tenke på fremover, sier Bjarne Dæhli. Han er generalsekretær i Norsk musikkråd.

Det er flere grunner til at organisert musikk lønner seg. Egenopplevd står for mest nytte. Det er verdt 11,4 milliarder i året. Publikumsnytte er verdt mer enn 500 millioner. Frivillig arbeid i musikklivet gir samfunnet 3,5 milliarder i året.

Risikoen for tidlig død er lavere når man driver med musikk. Det viser en stor norsk studie fra universitetet NTNU og Nord universitet.

Omtrent 10 prosent av befolkningen opp til 80 år er aktive deltakere i musikklivet.

– Mye av nytten musikklivet skaper er vanskelig å måle. Det betyr ikke at den er mindre mindre viktig, står det i rapporten.

Det står også at musikk har en positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.

– Musikk er sosialt. Det bidrar fellesskap. Det er viktig for å motvirke ensomhet og utenforskap, skriver Vista Analyse.

Mer fra Norge

På forsiden nå