Norge

Dette er reiserådene i sommer

Bør du reise til utlandet i sommer? Klar Tale har snakket med assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Sommerferien nærmer seg. Og en av ti planlegger å reise til utlandet i sommer. Dette gjør de til tross av at Utenriks-departementet (UD) fraråder reiser.

– Utenriks-departementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig. Dette gjelder fram til 10. august. Det sier Espen Nakstad til Klar Tale. Han er assisterende direktør for Helse-direktoratet.

Det er gjort unntak for land og regioner i Norden. Og land i EØS- og Schengen-området. Det er dersom landet oppfyller folkehelse-instituttet sine krav om lite spredning.

For én uke siden meldte avisa Dagbladet at det ble solgt flere reiser til utlandet. Dette skjedde rett etter at regjeringen varslet når folk kan begynne å bruke korona-sertifikat. Helseminister Bent Høie var bekymret for at flere vil reise til andre land. Nakstad mente at dette var en naturlig effekt av at samfunnet åpnet igjen. Det er fremdeles viktig å tenke deg om hvis du har planer om å reise langt.

Nakstad håper alle følger rådene som regjeringen gir. Da kan vi slippe en ny smittebølge, med nye og strenge regler igjen. Du bør sjekke hvilke regler som gjelder dit du skal, uansett hvilket land det er.

– Hvis folk ikke følger smittevern-rådene, så øker risikoen for at de tar med smitte hjem. I verste fall blir det behov for strengere regler for reise. Vi håper alle følger rådene og reglene, sier Nakstad.

Korona-sertifikatet ble tatt i bruk 11. juni. Det gjelder reiser både i Norge, og for reiser til andre land. Fra torsdag kan Norge kontrollere sertifikater fra andre EØS-land. Folk som er fullvaksinert eller beskyttet, kan da komme til Norge. De slipper karantene.

---

Reiseråd for sommeren

  • Familie og kjærester som bor i land i EØS, EU og Storbritannia, kan nå komme til Norge. Det må søkes om dette.
  • Fra 5. juli oppheves reiserådet for land i EØS, Schengen og Storbritannia.
  • Du må teste deg ved ankomst. De med godkjent sertifikat, slipper kontroll på grensa.
  • Reiser du fra et grønt land, må du ikke i karantene. Reiser du fra et land som er rødt, må du fortsatt i karantene når du kommer hjem.
  • Alle reglene har unntak. De finner du på helsenorge sin nettside, helsenorge.no.

---



Siste utgave

På forsiden nå