Norge

Ikke la hunden være alene i bilen

Sommeren nærmer seg. Og været blir varmere. Temperaturen stiger fort i en parkert bil.

En hund får det fort vanskelig når det er varmt. De sliter med å regulere temperatur slik vi mennesker kan. Det kan fort bli varmt inne i en bil som står parkert i sola i 22 grader. Da kan fort bli 85 grader i bilen. En hund kan få alvorlige skader om den blir for varm. Både i hjernen, hjertet, tarmen, leveren og nyrene. Den kan i verste fall dø av det.

– La hunden være hjemme i stedet for å la den være igjen i bilen. I sommervarmen er det uansett viktig å passe på at hunden ikke blir for varm. Det er også viktig å sørge for at den får i seg mer vann enn ellers, sier Therese Nielsen. Hun er skadeforebygger i forsikrings-selskapet Fremtind.

Hunder svetter på en annen måte enn mennesker. Derfor kan de raskt bli varme. De kvitter seg med varme ved å pese. Det er mindre effekt av pesingen om hunden er i en varm og lukket bil.

– Du må først prøve å få kontakt i eieren om du ser en hund som er etterlatt i en varm bil. Hvis ikke det mulig, må du ringe politiet, sier Nielsen.

– Du har en plikt til å hjelpe et dyr i nød, sier Nielsen.

Mange nye biler har anlegg for lufting som kan virke selv når bilen er parkert, Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da kan du lese at bilen er i hunde-modus. Det står i så fall på en skjerm ved rattet.

Det kan være vanskelig å vite hva du skal se etter, hvis du ikke har hund selv. En hund som peser kraftig, er ustø og forvirret, kan være for varm. De kan også ha tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan også sikle eller kaste opp.

Du kan ta med hunden til et sted med skygge. Da hjelper du den. Kjøl den ned ved å dusje den med vann, eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå