Norge
Ein av fire drøymer om å legge sommarferien til utlandet – som her i Hellas. Foto: Gunnar Lier / NTB / NPK

Kan ikke garantere at du får hjelp

Hva dekker reiseforsikringen? Hvor kan man reise? Situasjonen i Europa er fortsatt usikker. Og det er risikabelt å reise ut av Norge.

– Vi kan ikke garantere at du får forsvarlig hjelp om du velger å reise nå. Smittespredning og vaksinasjon i mange land tilsier at det fortsatt er risiko med å reise. Det sier Therese Nielsen. Hun forebygger skader i forsikrings-selskapet Fremtind.

Fremtinds forsikring gjelder foreløpig ikke i røde land. Unntaket er for dem som må på strengt nødvendige reiser.

– Vi har stor forståelse for de som har behov for å gjennomføre enkelte reiser. Og vi dekker reiser til røde land når du må reise for en begravelse eller annen sykdom i nær familie, sier Nielsen.

For de som reiser på jobbreiser dekkes dette når arbeidsgiveren mener at reisen er nødvendig.

– Åpner vi opp for reiseforsikring i røde land, vil mange la seg friste til å bestille og reise til utlandet. Da gjør vi det vanskelig for kundene våre. Og vi risikerer å sette dem i unødvendige og krevende situasjoner. Det ville vært uansvarlig av oss, sier Nielsen.

Myndighetene fraråder fortsatt all unødvendig reising. Og det er ingen garanti på at kapasiteten på sykehus i Europa blir bedre fremover. Særlig om flere begynner å reise. Det er ikke sikkert at lokalt helsevesen har kapasitet til å hjelpe deg.

– Dette er hovedårsaken til at vi ikke åpner for reiseforsikring til røde land. På dette feltet er vi ikke smartere enn myndighetene. Og vi mener de er best skikket til å vurdere om land er trygge å reise til eller ikke, sier Nielsen.

Det ble også stilt spørsmål ved reise-forsikring for ett år siden.

– Vi kan ikke bestemme over hvorfor folk reiser og ikke. Er du i Tyskland og blir frastjålet kamera eller mobilen. Hvorfor skulle ikke vi da hjelpe? Det sa Barne Aani Rysstad til kanalen NRK. Han er kommunikasjons-sjef i forsikrings-selskapet Gjensidige.

Det vil dukke opp vanskelige saker og situasjoner. Men det er ikke noe nytt innenfor forsikring.

Fra 5. juli opphever Utenriks-departementet reiseråd for EØS/Schengen og Storbritannia. Det betyr at du kan slippe karantene-hotell. Dersom du kommer fra et land med lave smittetall. Eller kan vise et godkjent grønt korona-sertifikat.

Vi anbefaler at du sjekker med reiseforsikringen din før avreise. Slik at du vet hvilke rettigheter du har.Mer fra Norge

På forsiden nå