Norge

Fredag kommer svaret på hvilke land som blir grønne

Flere nordmenn reiser igjen. Fredag blir det også kjent hvor uvaksinerte kan reise, uten å måtte i karantene etter reisen.

Sommeren 2021 har en stor likhet med sommeren 2020. Kart med grønne og røde land sier noe om hvor vi bør reise. Fredag blir det kjent hvilke land og områder som får hvilke farger.

(Nederst i saken kan du se hvor stor forskjell det kan bli)

Det er lettest å reise til andre land om du er ferdig vaksinert eller har blitt frisk av korona det siste halvåret. Da er sjansen mindre for at du skal spre smitte. Og det skal stå i korona-sertifikatet ditt. Men mange venter fortsatt på én eller to doser.

For dem er det viktig hvilken farge det er på kartet. For også folk uten vaksine slipper karantene når de kommer til Norge fra et grønt land. De samme folkene må i karantene om de kommer fra et rødt land.

Mange nordmenn reiser til øyer som Kreta og Mallorca hver sommer. Nå får de klare råd fra Folkehelse-instituttet (FHI) om det er like trygt som ferie i Norge.

De skal lage et nytt kart fredag. Der blir det tydelig hvor i Europa det er mye smitte. Og det blir tydelig hvor du kan reise med ganske lite risiko.

Torsdag laget Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) et nytt kart for Europa. Det kan gi noen hint om hva FHI vil si fredag. Men selv om det blir mye av det samme, så har FHI noen ekstra tall de ser på. Det gjør at det kan bli noen ulikheter.

Men FHI skal også vurdere land utenfor Den europeiske union (EU) og EØS. Det er land som EU mener er ganske trygge likevel. Det gjør at folk i disse landene også kan få komme til Europa.

Fra 5. juli blir også reiserådene til Utenriks-departementet endret. Da blir det slutt på å fraråde alt av reiser til land i EØS- og Schengen-området. Det samme gjelder Storbritannia og andre land EU mener er trygge. Det blir også en høyere grense for hvor mye smitte det kan være i et land, mens det likevel er trygt.

Folk må kan likevel reise på en annen måte enn før pandemien, sier Trude Måseide. Hun er kommunikasjons-sjef i UD.

– Folk må lage gode planer. De må passe på at de forstår informasjonen som gjelder for hvert enkelt land. Det er krav, regler og mye å forholde seg til. Smitte-situasjonen kan endre seg fort. Da kan det bli andre regler mens du er på vei hjem, sier Måseide til nyhetsbyrået NTB.

Hun ber også folk om å sjekke reiseforsikringen sin.

For noen forsikringer kan være ugyldige, selv om land utenfor Europa blir grønne.

– Land utenfor Europa er ikke dekket. Du skal være veldig forsiktig hvis du drar dit, sier Andreas Bibow Handeland til kanalen NRK. Han er kommunikasjons-direktør i forsikringsselskapet Europeiske.

Hos Gjensidige gjelder reiseforsikringen som normalt fra 5. juli. Men det er i land hvor UD ikke lenger fraråder reiser. Forsikringen gjelder også i andre land. Men ikke for noe som gjelder korona.

– Hvis du velger å reise til et land som er rødt etter 5. juli, har du fortsatt gyldig reiseforsikring. Den gjelder for de fleste hendelser og skader. Bare ikke de som har med korona å gjøre, sier Bjarne Rysstad. Han er kommunikasjons-sjef i Gjensidige.


Slik ser kartet ut med de norske grensene torsdag.

Bildet er et kart av Europa. Nesten alle landene er farget røde. Unntakene er Grønland, Island, Polen, Romania og deler av Finland. De er grønne

Slik ser kartet ut med de europeiske grensene torsdag.

Det europeiske smittevernrådets (ECDC) oppdaterte kart over røde, gule og grønne områder. Kartet oppdateres én gang i uka. Dette kartet er fra torsdag 1. juli. Foto: ECDC skjermdump / NTB


Siste utgave

På forsiden nå