Norge

Stopper klatrebok med rasistiske navn

En ny bok med klatreruter fra Sørlandet selges ikke lenger. Den har fått kritikk for navn på rutene.

En bok med oversikt over klatreruter på Sørlandet har fått krass kritikk. Flere av rutene har navn mange mener er rasistiske. Nå stoppes salget av boka.

Christianssands Klatrekubb (CKK) ga ut boka i vår. Simen Kroslid klatrer på fritiden. Han reagerte kraftig da han så den nye boka. I boka vises det til klatreruter med navn som «svidd neger», «de fattige er europas negre» og «screaming jews». Det betyr skrikende jøder på norsk.

Kroslid ble veldig provosert da han så dette.

– Jeg synes det er merkelig at klatremiljøet skal være så langt etter når alle andre miljøer klarer å oppdatere seg, sier han til avisa VG.

Nettstedet norsk-klatring.no skrev om saken først.

– Dette påvirker jo neste generasjons klatrere og hva de synes er greit å si. Jeg har jo lest i mediene om unge mennesker som opplever å bli kalt slike ting. Dette må jo komme fra et sted, og fra de voksne som enda bruker disse ordene, sier Kroslid.

Boka er en ny versjon av en bok som allerede er utgitt. Nils Rune Birkeland og Ingunn Trosby har skrevet den ny versjonen. Til nettstedet klatring.no har Birkeland kommentert saken.

Han sier navnene har vært offentlige siden 2005. Aldri før har han hørt lignende kritikk. Han har selv vært med å gi navn til flere av klatrerutene i boka.

Birkeland mener østlendinger som begynte å klatre på Sørlandet på 1900-tallet, mente å lage provoserende navn på rutene.

– Rutenavn som «Ljugamus gjelds ikke», «Boller og mus», «Pornoekspressen» og «Felicity Shagwell» er eksempler på det. Ruter med navn som «Doggy style pumping action» og «Mierda de Perro» er to andre, sier han til nettstedet.

Tonje Hellenes er leder i CKK. Hun mener det er fint å diskutere navnene. Samtidig mener hun at det kun gjelder noen av de mange klatrerutene i boka.

– Det er viktig at saken blir snakket om. Det har tidligere vært en ukultur i klatremiljøet for å harselere med ting som egentlig er uakseptabelt. Som klubb er vi selvsagt mot rasisme. Både klubben og klatresporten er kjent for å være inkluderende, sier hun til VG.

Hun sier at saken vil bli tatt videre. Men hun kan ikke si om de vil endre navnene.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå