Norge
Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Gisle Oddstad / NTB

Utsetter trinn fire av gjenåpningen

Statminister Erna Solberg forteller at hele samfunnet ikke kan åpne enda. Men litt åpner mer nå.

For to uker siden åpnet Norge mer. Vi startet på trinn tre av regjeringens plan for gjenåpning.

Mandag holdt regjeringen sin pressekonferanse nummer 200 om korona-viruset. Der fortalte statsministeren at vi må vente med å fortsette til neste trinn.

– Vi har valgt å vente med trinn fire. Vi må se hvordan situasjonen utvikler seg. En mer smittsom variant av viruset kan påvirke situasjonen. Den kan gjøre at flere blir smittet, sier statsminister Erna Solberg.

Samtidig er utviklingen nå positiv. Færre får hjelp på sykehus, flere blir vaksinert og flere land blir trygge.

Derfor åpner samfunnet litt mer. Fra torsdag 8. juli kan flere delta på offentlige arrangementer. Da må alle ha godkjent korona-pass. Da kan 7.000 personer kan være på et utendørs arrangement med faste plasser. Uten faste plasser kan 3.000 personer delta.

De med korona-pass kan også slippe inn steder etter midnatt.

Helseministeren fortalte om regler for reising. Han sa at vi nå kan reise til land i EØS, Schengen og Storbritannia. Og til tredjeland, som USA. Det er fortsatt noen regler for de som kommer til Norge.

– Husk at reglene kan endre seg raskt. Du må uansett vite hvilke regler som gjelder både der du reiser fra og der du reiser til. Det er fortsatt tryggest å ta ferien i Norge i sommer, sier helseminister Bent Høie.

Når alle over 18 år er vaksinert, åpner regjeringen for å vaksinere folk på 16 og 17 år. Det vil først skje i oktober.

Regjeringen og helsemyndighetene vil vurdere åpningen videre i slutten av juli.

– Vi takker alle som møter til vaksine-timen. Og så håper vi at vi slipper 200 nye pressekonferanser om korona, sier Høie.

Mer fra Norge

På forsiden nå