Norge
Bildet er av en ungdom som tar koronatest i en bil. En person i verneantrekk lener seg inn i bilen for å ta prøven fra nesen på ungdommen. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

FHI anbefaler annen test for folk uten symptomer

FHI vil ha en endring i hvordan folk blir testet for korona. De vil ha en mindre ubehagelig test for folk uten symptomer.

Den nye testen skal gi nesten like sikre svar som en vanlig test, ifølge Folkehelse-instituttet (FHI). Men den blir mindre ubehagelig.

De som har testet seg, har fått kjenne på ubehaget av å ha en pinne helt bak i nesen. Nå kan det være nok at pinnen blir ført omtrent én centimeter inn i neseboret.

FHI mener testen kan passe for folk som er uten symptomer, men som likevel må ta en test. Det kan være folk som har vært på reise, eller hatt kontakt med noen som er smittet. Testen kan også passe for folk som trenger en test til korona-sertifikat eller når de tester seg for å komme inn på et arrangement.

– Det er mest av viruset i bakre del av nesa. Men prøver fra fremre del av nesa vil være nok til å oppdage de aller fleste smittede, sier Trude Arnesen. Hun er overlege ved FHI.

FHI mener folk bør ta den vanlige testen hvis det blir oppdaget smitte. Den vil gi flere og mer nøyaktige svar.

Arnesen sier de har god erfaring med slike tester fra våren. Det har blitt gjort under massetesting. Slike tester på barn og unge har virket godt.

Mer fra Norge

På forsiden nå