Norge
Bildet er av Henrik Siverts, Tina Gaarder og Pål Aksel Næss fra Oslo universitetssykehus. De sitter bak et bord med  flere mikrofoner. De har på hvite legeklær. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Leger vil ha låste elsparkesykler om natta

Byrådet bør stenge for utleie av elsparkesykkel i Oslo på natta, sier tre leger ved OUS. I juni ble 14 personer skadd. Hvert eneste døgn.

– Det er ingen andre aktiviteter som fører til like mye skade som elsparkesykler gjør nå. Det sier overlege Henrik Siverts. Han jobber på skade-legevakta i Oslo.

Der har legene regnet på hvor skader som kunne vært unngått hvis elsparkesyklene ble låst om natta. De mener det kunne blitt mellom 300 skader og 400 skader færre i sommer hvis det ble låst fra tirsdag denne uka.

– Det bør skje i dag. Sist helg var det 33 som skadd seg mellom klokken 23 og 5. Flere hadde fått alvorlige skader. Det haster. For det her er så meningsløst, sier Siverts til nyhetsbyrået NTB.

Han deltok på en pressekonferanse tirsdag. Der var også Tina Gaarder og Pål Aksel Næss. De er overleger på Oslo universitets-sykehus (OUS). Der kunne de si mer om en statistikk som viser at mange flere skader seg på elsparkesykler.

I juni i fjor ble 6,2 personer skadd hver dag. I år blir 14 personer skadd hver dag.

De har også funnet ut at 55 prosent av de som skader seg i helga, er ruset. Flere av de skadde har en promille fra 1,5 til 3.

Det gjør at legene også anbefaler at det blir en promille-grense for folk som bruker elsparkesykkel.

På skade-legevakten må de ha flere folk på jobb for å behandle folk som skader seg på elsparkesykkel. Både på dagen og natta, ifølge Siverts.

Så langt i år er det registrert 856 skader med elsparkesykkel. 57 prosent av ulykkene skjedde mellom klokken 23 og klokken 5.

Uhell på elsparkesykkel er årsak til nesten én av tre skader som skadelegevakten tar hånd om mellom midnatt og klokken 5.

Blant skadene er brudd. Blant annet på hodeskallen. Flere av hodeskadene er alvorlige skader. Flere har vært på rehabilitering på Sunnaas etterpå, ifølge legene.

– Av de 33 som ble skadd forrige helg, kommer 5–6 til å få skader de må leve med, sier Siverts.

Byrådet i Oslo har laget nye regler om elsparkesykler. Men de ville høre hva folk mener om reglene før de bestemte noe. Fristen for å svare var søndag forrige uke.

Planen er at de nye reglene skal være klare mellom august og september, ifølge avisa Aftenposten. Det er for sent, mener legene.

– Det haster, sier Siverts. Han tror ikke selskapene som leier ut elsparkesyklene vil gjøre noe med problemet selv.

– Men hvis de vil. Så kan de gjøre det nå, sier han.

Det er rundt 25.000 elsparkesykler i Oslo i sommer. De er eid av åtte ulike selskaper. Byrådet vil at det skal bli færre elsparkesykler. De vil ha en grense på 8.000 stykk. Men de har fått både ros og kjeft for forslaget.

Flere har foreslått det samme som legene. Men det har regjeringen sagt nei til tidligere.

Mer fra Norge

På forsiden nå