Norge

Vær sikker på sjøen

I år er det mer trafikk på sjøen enn vanlig. Redningsselskapet er klare for en travel sommer.

Flere og flere tar båtlappen hvert år. I år har det vært 40 prosent flere enn i fjor. De fleste av dem er unge mennesker. Det skriver kanalen NRK.

Det betyr også flere båter ute på sjøen. Mange skal kjøre på vannet for første gang. Da er det lurt å få noen gode råd først.

– Vis hensyn til andre båter, det er plass til alle på sjøen. Husk at det ikke handler om å komme raskest mulig fram. Det handler om å kose seg og nyte å være ute på vannet. Spesielt når det er fint vær, sier Fredrik Hove.

Hove er operativ leder for redningsskøyta på Lysaker. De jobber for at det skal være tryggere å være på sjøen. Mannskapet på Lysaker har ansvar for Oslofjorden, helt fram til Drøbaksundet.

Mannskapet er frivillige. De har vanlige jobber på dagtid. Jobben i Redningsselskapet er hobbyen deres. Men det er alltid noen på vakt. Om noe skjer i arbeids-tiden, kan de reise fra jobb for å hjelpe folk på sjøen.

– Det er en veldig meningsfull hobby. Jeg brenner for å hjelpe andre og for sikkerhet på sjøen, sier Hove.

Denne dagen gjør de vedlikehold på redningsskøyta. Det er viktig at båten er i orden når noen trenger hjelp. Da må de kunne komme seg raskt og trygt fram.

Redningsselskapet har merket at det er flere båter på sjøen enn normalt. Flere trenger også hjelp. Da er det Hove og de andre frivillige som rykker ut.

– Når det er flere båter på sjøen, kan det bli vanskeligere for oss å komme fram. I tillegg er det trangt flere steder. Det viser hvor viktig det er å ta hensyn til andre båter, sier Hove.

Han har vært med på flere oppdrag der noen har falt ut av båten og druknet.

Heldigvis er det sjelden at oppdragene i indre Oslofjord handler om liv eller død. Som oftest er det båter som er tomme for strøm. Eller har motorstopp. Det er også vanlig at folk kjører på grunnen.

– Men også slike situasjoner kan være farlig. Båten kan synke om det blir hull i den, sier Hove.

Mange liker også å drikke alkohol når de er ute i båten. Derfor har de startet prosjektet «Klar for sjøen». Det er et samarbeid med politiet og Sjøfarts-direktoratet.

Målet er å opplyse om risikoen ved å kjøre båt mens de er ruset . Og om sikkerhet på sjøen.

– Alkohol gjør det farligere å kjøre båt. Vi tar større risiko og bruker lengre tid på å reagere. Det er en dårlig kombinasjon. Selv litt promille gjør deg dårligere til å styre båten, sier Randi Hagen Eriksrud til nyhetsbyrået NTB. Hun er koordinator for samarbeidet.

For å ha en trygg og god båttur har Redningsselskapet noen råd:

---

Vær kjent med båten. Vit hvordan den fungerer og hva du kan gjøre om den ikke starter.

---

---

Planlegg turen. Se på kartet og bestem deg for hvilken vei du skal kjøre. Se også etter hvor det kan være hindringer.

---

---

Løft blikket. Når du kjører båten, må du se rundt deg. Slik kan du unngå å krasje med andre båter eller å kjøre på grunn.

---

---

Om du vil drikke alkohol, så drikk aldri mer enn anbefalt. Det er ulovlig å kjøre båt med mer enn 0,8 i promille.

---

Hvis det skjer et uhell, kan du ringe Redningsselskapet. Du kan også ringe nødnumrene. Er noen skadd, ringer du 113. Brenner det i båten, ringer du 110. Har det vært en en skadd, ringer du 112.

---

Kort og klart:

Rednings-selskapet

  • Rednings-selskapet jobber for at det skal være trygt å være i og ved sjøen.
  • Hvert år dør omtrent 100 personer av drukning i Norge.
  • I år er det ekstra mange som er ute med båt.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå