Norge

Lei av at været er ulikt værmeldingen?

Utenfor er det kraftig regn. Men på værmeldingen eller på din vær-app på telefonen viser det sterk sol. Hvorfor er det slik?

Det å følge med på været via en app er det samme som å se en fotballkamp gjennom et sugerør. Denne sammenligningen ble brukt under en sending på svensk TV.

Du får kanskje med deg det som skjer der og da. Men du får helt klart ikke det store bildet. Slik at du kan forutse hva som skjer senere.

– Den viktigste årsaken til så store endringer er jo været. Særlig om sommeren er det vanskelig. Ofte er det lokale og kaotiske værsituasjoner som er vanskelig å fange opp. Det sier Jørn Kristiansen til nyhetsbyrået NTB. Han er direktør på senter for utvikling. Han jobber også i Yr.

Yr er en nettside og app som melder været. På sommeren er det mange som sjekker været ofte. Appen har 11 millioner brukere på én uke. Hvis meteorologer bommer på værmeldingen, reagerer folk.

– For en uke siden fikk vi en del meldinger. Da varslet vi sol fra morgenen. Isteden ble det skyer, sier Kristiansen.

– Jeg skjønner at folk blir irritert. Men at vi får mange tilbakemeldinger er egentlig bra. Det er et tegn på at vi blir mye brukt. Det er også veldig viktig med de tilbakemeldingene. Ikke bare for å høre om de er fornøyd med været. Men om de skjønner varslings-tjenesten og finner frem, sier Kristiansen.

Kristiansen er uenig i sammenligningen til svensk TV. Han mener at folk skal forvente at appene melder riktig vær.

– Varselet for regn er basert på radarer. Hvis radaren ser regnet, vil appen melde rett vær, sier Kristiansen.

Det er mye utvikling på området fremover. Og skal vi tro Kristiansen blir systemet bare bedre og bedre.

– Vi vil ha rundt 60.000 målepunkter for temperatur og 30.000 for nedbør over hele Norden. Og antallet øker raskt, sier Kristiansen.

Appen blir brukt av flere enn nordmenn som skal på tur. I fjor var det mange som brukte appen i Sør-Korea etter sikre varslinger om tyfoner. Mange bruker også appen i Sør-Afrika, ifølge Kristiansen.

---

Kort om saken

  • Vær-apper viser at det er sol. Mens utenfor ditt vindu er det kraftig regn.
  • Meteorologene forklarer at det er vanskelig å forutse lokalt vær.
  • Vær-appen Yr er også mye brukt i Sør-Korea og Sør-Afrika.

---



Siste utgave

På forsiden nå