Norge

Dette gjør du når du møter på kyr

Skal du gå tur i skog og mark i sommer? Da bør du lese deg opp på kuvettreglene.

Sommeren er tiden hvor nordmenn går mye tur. Som turgåer er det ikke alltid lett å vite hvordan du skal oppføre deg. Hvert fall ikke når du møter nysgjerrige dyr.

– Kuvettreglene er svært aktuelle i sommer, når man skal reise rundt i eget land. Noen vil kanskje oppleve å møte kyr for første gang, og kan bli utrygge. Da er det greit å vite litt om hva du kan foreta deg. Det sier Bente Lier. Hun er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Hvert år går 250.000 kalver og kyr ute i marken. De er på beite. Det betyr at dyrene er ute å spiser enten fritt eller innenfor et avgrenset området.

De siste årene har det vært noen tilfeller der folk har blitt skremt eller angrepet av kyr.

– Slike konflikter oppstår oftest i situasjoner hvor dyrene blir skremt. Og opplever at kalven deres er truet, sier Lier.

Folkene i Norsk Friluftsliv og husdyrnæringen håper at kuvettreglene vil gjøre det enklere for turgåere.

– Det er mer enn plass nok til både turgåere og kyr i naturen. Det gjelder å vise hensyn. Også til de firbeinte, når du er på tur. Slik at det ikke oppstår uønskede hendelser, sier hun.

---

Kuvettreglene

  • Hold avstand til dyrene og gå utenom flokken.
  • Ikke gå mellom dyrene. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner.
  • Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den.
  • Hunder bør ikke tas med til dyr som er på beite. Husk båndtvang.
  • Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått.
  • Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også. Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være. Og som kan være farlig for dem og andre.

---Mer fra Norge

På forsiden nå