Norge
Rabothytta er Den norske turistforeininga si hytte nummer 500. Hytta er den høgast liggjande i Nord-Noreg på 1.200 meter over havet med Okstindan i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Usikker på hva du skal gjøre i sommer?

Er du glad i å gå på tur? Det er mye plass på hyttene til Den norske turistforening rundt omkring i landet.

Har du ikke planlagt hva du skal finne på i ferien? Og har du lyst til å komme deg ut på tur? Da har du fortsatt muligheten.

Den norsk turistforening (DNT) har ledig plass på mange hytter rundt omkring i landet.

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i DNT. Han mener det er merkelig at det er så mange ledige senger. Spesielt når det er så gode forhold i fjellet nå.

– Kanskje har noen latt seg lure av fulle hoteller og fornøyelsesparker. Og at de tror alt er fullt. Men verdens største lekeland, fjellet, er åpent. Og har masse plass for store og små, sier han.

På grunn av smittevern må alle som besøker en DNT-hytte i sommer, huske å bestille rom på forhånd.

Nå utvides plassen på noen av de største selvbetjente hyttene også. Blant annet Olavsbu i Jotunheimen, Reinheim på Dovrefjell, og Lågaros og Kjeldebu på Hardangervidda.

Det er mindre plass på de selvbetjente hyttene enn vanlig. Det er for at gjestene skal kunne holde nødvendig avstand.

– Nå øker vi kapasiteten i tråd med at samfunnet åpner opp. Antall senger som kan bestilles, økes derfor på hytter som har store fellesrom, sier Jan Erik Reiten. Han er eiendomssjef i DNT Oslo og Omegn.

Røde Kors ber samtidig både turgåere og båtfolk om å være oppmerksomme på været. Både på fjellet og på sjøen.

– Etter en lang periode med mye fint vær er det nå svært skiftende mange steder, sier Kjersti Løvik. Hun er for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

Fjellturer i kaldt og vått vær betyr ofte at folk skader seg og brekker noe, ifølge Løvik.

– Er forholdene dårlige, kan det dessverre også ta litt tid før hjelpen kommer. Så du må kunne ta vare på deg selv mens du venter på hjelp, sier hun.

Ullundertøy, lue, votter og regntøy bør også alltid være med i tursekken. Løvik anbefaler også hodelykt og refleksvest.

På fjellet er det viktig å huske fjellvettreglene. Mens båtfolk oppfordres til å friske opp sjøvettreglene. Et minimum av sikkerhetsutstyr bør være med i båten.

– Ta med nok gode tau, en dregg eller et anker. Og husk å sjekke at du har nok drivstoff. Solkrem, ekstra vann, redningsvest og førstehjelpsutstyr må alltid med, sier Lavik.

En powerbank, sånn at man ikke går tom for strøm på mobilen, er også viktig.

Mer fra Norge

På forsiden nå