Norge

Inviterer publikum til å bidra i utstilling om 22. juli

Torsdag åpner utstillingen «10 år etter». Der er publikum en stor del av utstillingen.

– Tanken er at utstillingen ikke er helt ferdig ennå. Den skal bli til underveis, og publikum skal få anledning til å bidra med innhold, sier direktør Lena Fahre ved 22. juli-senteret til nyhetsbyrået NTB.

På et sted i utstillingen kan de besøkende sende inn en melding fra mobiltelefonen der de kan bidra inn i samtalen om 22. juli. De kan sende inn en melding der de svarer på hva «aldri mer 22. juli» betyr for dem. Meldingen kommer straks opp på en skjerm på veggen. På veggen er det 206 skjermer. Skjermene viser ordene som blir sendt inn. Slik forandrer de seg hele tiden.

Det er hele tiden noen som fjerner og redigerer upassende meldinger.

Målet med utstillingen er å se tilbake. Men også framover, ifølge Fahre. Fortellinger og tanker fra både berørte og fra alle andre er med i utstillingen. I utstillingen vil det også være portretter av overlevende og etterlatte fra regjerings-kvartalet og Utøya.

De ansatte ved 22. juli-senteret merker på publikum at det er ti år siden terror-angrepene. Det er også diskutert med representanter fra 9/11-senteret i New York.

– De sa at de svært raskt ser at publikum etter hvert er så unge at de ikke husker selve angrepene. Og at det blir ganske tydelig at dette er historie, sier Anne Talsnes. Hun er seniorrådgiver.

Hun sier at barn som ikke har opplevd det, sjelden er redde for å snakke om det. Det er det 9/11-senteret har erfart.

– Barna hopper rett ut i det med sine spørsmål, sier Talsnes.

Lisbeth Røyneland er leder i Støttegruppen 22. juli. Hun sier at det er fint at de yngste barna lærer om 22. juli på skolen. Men at å reise til 22, juli-senteret og Utøya er den sterkeste måten å lære om terror-angrepene på.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå