Norge
Illustrasjonsfoto: Berit Keilen  / NTB / NPK

Tilbake på hytta

For mange er det flere måneder siden de kunne overnatte på hytta i Sverige. Nå kan de endelig gjøre det igjen.

Mange har hytte i Sverige. 12.500 nordmenn, ifølge Norges Hytteforbund.

Flere har håpet å slippe karantene når de kommer hjem fra hytta. Det har vært strenge regler i mange måneder.

– Vi krever fortsatt at folk er i karantene etter å ha vært på hytta i Sverige. Det er fordi det er rådet vi har fått. Vi følger nøye med på hva som skjer med smitten. Og vi vil vurdere det på nytt når det er naturlig. Det sa Bent Høie for åtte måneder siden. Han er helseminister.

Seks hytteeiere saksøkte staten for å slippe karantene etter å ha overnattet på hytta i Sverige. Mange støttet dem. Men mange var også uenige.

– Det har vært kjipt å ikke kunne være på hytta. Men det har vært kjipere å være arbeidsledig i 17 måneder. Jeg er glad vi har klart å få Norge gjennom dette uten så mange døde mennesker, slik som vi ser i Sverige. Samtidig ville jeg nok selv ha vært tryggere langt ut i skogen i Sverige enn i Oslo. Det sier Hilde Tinglum. Hun eier en hytte i Sverige.

Nylig endret regjeringen reglene for innreise til Norge. Dermed kan norske hytteeiere reise til hytta si i Sverige. Men for Tinglum har det ikke alltid vært like enkelt. Under pandemien har hytteeierne hatt mulighet til å reise til hytta. Men kun for å gjøre nødvendig vedlikehold.

– Vi har kunnet tatt dagsturer, uten overnatting. Det betyr fem timer i bil. Så fem timer med klipping av gress og vasking av hytte. Vi har vært heldige og fått hjelp av gode naboer, sier Tinglum.

Reglene har vært ganske klare. Men Tinglum føler det er vanskeligere å vite hva som gjelder nå.

– Det har vært ganske klare regler fram til nå. Det kan hende at jeg er litt lei av å følge med på alle de nye reglene. Men nå syns jeg det er for komplisert, sier hun.

Da de først fikk dra til hytta igjen, var det mye som måtte gjøres. Selv om de har vært flinke på vedlikehold under pandemien.

– Vi måtte tømme matskapet for muselort. Vi måtte vaske hele hytta. Gjerdet måtte også sjekkes. Og så måtte vi forsøke å få gressklipperen til å fungere igjen, sier hun.

Mer fra Norge

På forsiden nå