Norge
Skilt til koronatestinga ved Oslo lufthamn. For ein del gjeld framleis innreiseforbod, og det har ei gruppe på Facebook organisert seg mot. Foto: Torstein Bøe / NTB / NPK

Nye reiseregler fra flere land

Regjeringen har satt nye land på listen for karantenekrav. Enkelte land går fra å være grønne til oransje. Mens andre går fra røde til mørkerøde.

Folkehelse-instituttet (FHI) har gjort en ny vurdering av smitte-situasjonen i Europa. Etter vurderingen har regjeringen avgjort at flere land endrer farge på smittekartet.

Belgia, Frankrike, Færøyene, Hellas og Malta får innfør innreise-restriksjoner og innreise-karantene. Disse landene går fra å være grønn til og bli oransje. Det betyr at hvis du reiser fra disse landene og inn til Norge, må du i innreise-karantene. Dette kan du gjøre hjemme. Det finnes unntak for regelen. Er du fullvaksinert eller har hatt korona-viruset i løpet av de siste seks månedene, slipper du karantene.

Kypros og Storbritannia går fra å være røde til mørkerøde. Det betyr at du må på karantenehotell ved innreise til Norge.

Restriksjonene starter fra 19. juli. Utenriks-departementet fraråder alle reiser som ikke er nødvendige til land utenfor EØS/Schengen.

---

Hva betyr fargene?

  • Grønne land: Det er ikke et krav til at du tester deg før du reiser inn i Norge. Det er heller ikke krav til karantene. Du må uansett fylle ut skjema for registrering ved innreise.
  • Oransje land: Reisende fra oransje land må følge samme regler som reisende fra røde land.
  • Røde land: Det er begrenset hvem som har lov til å reise inn til Norge. De som får lov å komme inn, må vise negativ koronatest. Fylle ut skjema for registrering ved inn reise, teste seg på grensa ved ankomst. Og de må i innreise-karantene (Dette er ikke karantenehotell).
  • Mørkerøde land: Her gjelder samme regler som for røde land. Eneste forskjellen er at karantenen må gjennomføres på karantenehotell.

---

Kart over europa. Oversikt over hvilke land som er grønne, oransje, røde og mørkerøde.

Ønsker du å studere kartet nærmere, trykk her.Mer fra Norge

På forsiden nå