Norge
Pearl Seaways ved kai i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB

Oslofjorden gror igjen

Flere viktige planter forsvinner. Dette kan være kritisk for dyr og planter som lever i vann.

Det er viktig med kraftige miljøtiltak for å få ålegras og sukkertare tilbake. Begge disse er planter som lever under vann. Og fungerer som skjulested og mat for en rekke dyr og planter. Sukkertaren kan bli flere år gammel. Og finnes langs hele kysten til Norge. Ålegras lagrer blant annet karbon. Samtidig som den beskytter mot vibrasjoner fra bølgene.

– Den nye kartleggingen er urovekkende. Resultatene viser en negativ utvikling i Oslofjorden. Det er derfor viktig med nye tiltak. Slik at fjorden ikke gror igjen. Det sier Ellen Hambro. Hun er direktør for Miljø-direktoratet.

Områdene hvor fisk og smådyr oppholder seg kan blir borte.

– Undersøkelsen hjelper oss å forstå sammenhengen mellom arter, naturtyper og miljøforholdene langs kysten. Og til å velge de riktige tiltakene for å gjøre miljøtilstanden i Oslofjorden bedre, sier Hambro.

I mars vedtok regjeringen en tiltaksplan for Oslofjorden. Dette ble tatt opp etter forslag fra Miljø-direktoratet og andre etater. Planen handler om å redusere utslipp. Særlig av gjødsel fra landbruk. Som går gjennom avløp og ut i fjorden.

Fremmede arter påvirker naturen. For eksempel ved å ødelegge arter som finnes naturlig på stedet. Eller ved at de tar med seg parasitter og sykdommer. Sør i Norge er det observert at når sukkertaren forsvinner, blir den erstattet av trådformede alger. Disse dør om vinteren. Og da er det bare sjøbunn igjen.

---

Kort om saken

  • Viktige planter under vann forsvinner.
  • Plantene brukes både som mat og som skjulesteder for en rekke dyr.
  • Gjødsel fra landbruk havner i vannet og skaper problemene.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå