Norge

Slik skal 22. juli minnes

Ti år etter terroren i regjeringskvartalet og på Utøya er det markeringer over hele landet.

Det er ti år siden terroren i regjerings-kvartalet og på Utøya. 77 mennesker ble drept. Over hele landet vil nordmenn markere tiårsdagen. Nasjonale og lokale markeringer vil skje både før og på dagen 22. juli.

Nettsiden til 22. juli-senteret har en liste over alle arrangementer i hele Norge. Senteret har også informasjon om andre markeringer som skjer i hele 2021.

Som følge av korona-viruset, vil det være regler for hvor mange som får være til stede. Mange markeringer vil også være digitale. De kan du følge via internett.

Hvert år kommer det mange mennesker til Utøya. De minnes de som ble drept der i 2011. Tirsdag 20. juli i år er det demokrati-verksted på Utøya. Dit kommer det deltakere både fra Norge og andre land. De har bakgrunn fra blant annet politikk, forskning og utdanning.

Onsdag 21. juli er det samtaler mellom dem som ble direkte berørt etter 22. juli. Det vil også være en panel-samtale. Temaet er hvordan samfunnet lever videre med terrorer, ti år etter. Samtalene er på 22. juli-senteret.

Torsdag 22. juli vil det være små og store arrangementer i hele Norge. I regjerings-kvartalet starter markeringen klokka 9. Der skal blant annet statsminister Erna Solberg holde tale. Arrangementet blir vist digitalt.

Denne dagen vil mange kirker være åpne for folk. I Oslo domkirke er det gudstjeneste klokka 11. Der skal blant annet Jens Stoltenberg holde tale. Han var tidligere leder for Arbeiderpartiet (Ap). Stoltenberg var også statsminister da terroren skjedde.

Markeringen på Utøya begynner klokka 15. Der vil det legges ned blomster. Det vil også holdes ett minutts stillhet for de døde. Alle navnene på de drepte skal leses opp. Leder i Ap og ungdoms-organisasjonen (AUF) skal holde tale. Minne-markeringen blir sendt direkte på kanalen NRK.

Klokka 19 vil rådhusklokkene i Oslo slå 77 slag. Ett slag for hvert av de drepte ofrene for terroren. Samtidig stanser alle busser, trikker og T-baner i Oslo.

På kvelden blir det et nasjonalt minne-arrangement i Oslo Spektrum. Kong Harald vil holde tale. Det skal også statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid W. E. Hoem. Mange norske artister skal spille musikk. Arrangementet er åpent for publikum. Dette kan du også se på TV.

---

Kort og klart

  • 22. juli skal det være små og store arrangementer i hele landet.
  • Da er det ti år siden terroren i regjerings-kvartalet og på Utøya. 77 personer ble drept.
  • Mange arrangementer blir vist digitalt.

---Siste utgave

På forsiden nå