Norge
Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier at deltavarianten utgjør en ny og viktig utfordring som krever nøye overvåking.
Foto: Berit Roald / NTB

Tror at smitten vil øke framover

Den indiske varianten av korona-viruset er dominerende i Norge. Eksperter regner med at smitten vil øke i tiden framover.

– Vi tror at det kommer til å skje en smitteøkning. Der den indiske varianten av korona-viruset smitter mest. Folk har mer sosial kontakt. Vi reiser mer, både inn og ut av landet. Det sier Camilla Stoltenberg. Hun er direktør for Folkehelse-instituttet (FHI).

Direktøren ønsker ikke å se på dette som en fjerde bølge med smitte.

– Det er ikke sikkert at antallet innlagte på sykehus og døde vil øke med mer smitte, sier Stoltenberg.

Det indiske varianten, også kalt delta-varianten ble først påvist i India i desember. I land som Storbritannia, Danmark, Portugal, Sør-Afrika, Singapore og Russland har delta-varianten blitt den dominerende.

FHI følger situasjonen i verden nøye. Og særlig land som ligner på Norge. Slik at vi kanskje kan forutse hva som skjer i framtiden.

– Vi kan lære av hva de nå opplever. Vi ser for eksempel at Nederland. De hadde en kraftig økning i smitte. Men så langt ser det ikke ut til at dette har utslag på antall dødsfall og innlagte, sier Stoltenberg.

58 prosent av alle positive tester i Norge er av delta-varianten.

– Delta-varianten sprer seg raskere enn andre varianter. Det er også høyere risiko for alvorlig sykdom. Samtidig som det ser ut til å være mindre påvirket av vaksinene, sier Stoltenberg.

---

Kort om saken

  • Eksperter tror at delta-varianten av koronaviruset vil føre til økt smitte.
  • Det er ikke gitt at innlagte på sykehus og døde vil øke med smitten.
  • 58 prosent av alle smittede er blitt smittet med delta-varianten.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå