Norge

– Yngre folk må få vite hva som skjedde den dagen

For ti år siden skjedde det utenkelige. En dag vi ikke må glemme. En dag vi må snakke om. Slik at også de yngre vet hva som skjedde den 22. juli 2011.

– Kjære overlevende. Kjære etterlatte. Kjære alle sammen. Jeg vil starte med å takke alle som har møtt opp i dag. Det er tungt og vondt å minnes. For savnet etter de som ble drept er ubeskrivelig. Sorgen er bunnløs. Slik startet talen til Tyra Joarsdottir. Hun er leder for AUF Trondheim. AUF er ungdoms-organisasjonen til Arbeiderpartiet (Ap).

Hun var en del av minnemarkeringen for 22. juli 2011 på Trondheim Torg. Ordfører i Trondheim Rita Ottervik fra Ap snakket også under samme markering.

101 personer fra Midt-Norge reiste til Utøya og var der 22. juli for ti år siden. Åtte av dem kom aldri hjem i live.

Totalt ble 69 mennesker drept på Utøya den dagen. Åtte ble drept ved regjerings-kvartalet.

Alle de døde som kom fra Trøndelag ble hedret under markeringen.

Alexander Aas Eriksen ble 16 år. Emil Okkenhaug ble 15 år. Sondre Kjøren ble 17 år. Gizem Dogam ble 17 år. Snorre Haller ble 30 år. Rolf Christopher Johansen Perreau ble 25 år. Lena Maria Bergum ble 19 år. Håkon Ødegaard ble 17 år. Ingen av dem kom levende tilbake til Midt-Norge.

– Jeg trodde ikke på det. Det var så uvirkelig at noe sånt hadde skjedd. Det sier Anne Mette Johnsen til Klar Tale. Hun var leder for Norsk Folkehjelp sanitet den 22. juli 2011. Nå tilhører hun Norsk Folkehjelp Trondheim.

Johnsen var ikke på Utøya for ti år siden. Men det var kun tilfeldigheter til at hun ikke var med på sommerleiren. Hun hadde ferie på den dagen.

– Jeg var på ferie da det skjedde. Jeg var i Tyrkia Det første jeg tenkte var at vi hadde folk der, og at det var bra at vi var beredt. Men etter en telefon med den som var ansvarlig for beredskap for Norsk Folkehjelp, forstod jeg at dette var alvorlig. Da pakket jeg alle sakene mine. Jeg tok første fly til Trondheim. Så ble det fly til Oslo for å hjelpe til, sier Johnsen.

Etter 22. juli 2011 var det mange som følte at demokratiet i Norge ble angrepet. Mange følte at det var et angrep på det de mente og det de trodde på politisk. Angrepet på Utøya var ment å skade Ap. Terroristen var høyre-ekstrem.

22. juli er ikke den siste dagen hvor et slikt angrep har skjedd. Det skjedde også i moskeen Al-noor i Oslo.

– Jeg tror det viktigste er å si at vi ikke er enig i det som skjer. Jeg mener vi bare må fortsette å vise og si det vi tror på. Vi må fortelle hva vi mener om det. Vi må aldri glemme det som skjedde. Men samtidig må vi se framover. Og ta med oss de gode verdiene de fleste av oss har, og godta mangfoldet, sier Johnsen.

Hun tror mange av de ulike holdningene kan komme av flere ting. Lite kunnskap om hverandre. Lite informasjon i skolen. Det er ti år siden terroren. Men terror-angrepet 22. juli er fortsatt ikke noe alle elever må lære om på skolen. Det er ikke obligatorisk å lære bort hva som skjedde.

– Yngre folk vet jo ikke hva som skjedde den 22. juli. Jeg snakker ofte med folk som ikke vet hva som skjedde den dagen. Har jeg muligheten, bruker jeg litt tid på å fortelle de hva som faktisk skjedde, sier hun.

– Noen hendelser og ting folk sier, gjør at jeg lurer på om folk i det hele tatt vet hva som har skjedd. Og hva som skjer. Det er ikke alle som vet like mye om det som skjedde, og hvorfor, sier Eriksen.

Klar Tale snakker med Anne Mette Johnsen rett ved minnesmerke for 22. juli i Tordenskiold-parken i Trondheim.

– For min egen del er det godt å gå hit. Det er godt å bli minnet på det som skjedde. Det er godt å få en slags bekreftelse på at jeg ikke er alene om mine tanker og mine verdier, sier hun.Siste utgave

På forsiden nå