Norge

Flere drar på skattejakt med metallsøker

Det blir stadig mer populært å dra på jakt etter arkeologiske skatter med metallsøker.

– Privat bruk av metallsøker har økt de siste årene. Det sier Lars Reinholdt Aas til nyhetsbyrået NTB. Han er seniorrådgiver hos Riksantikvaren.

Hver eneste dag finner folk metall-gjenstander som betyr noe.

– Det er derfor viktig å sørge for at gjenstandene kommer inn til museene. Slik at de kan få være puslespill-biter i det store forhistoriske bilde, sier Aas.

Dersom du finner en spesielt verdifull gjenstand. Kan det hende at du får finnerlønn.

I mai betalte Riksantikvaren ut 200.000 kroner i finnerlønn. Så mye har aldri blitt betalt ut tidligere. Funnene var gullringer fra jernalderen. De ble funnet i Skaun i Trøndelag.

Det finnes regler på hva du skal gjøre når du finner gjenstander. Enten om du finner en eldgammel mynt eller et sverd fra vikingtiden.

Alt som er gammelt og fra år 1537 er regnet som statens eiendom. Det samme gjelder fra før år 1650. Og samiske kulturminner fra før år 1917. Du er derfor pliktig til å levere disse gjenstandene inn.

Under svært spesielle omstendigheter kan du også risikere fengselsstraff om du ikke gjør det.

– Vår erfaring er heldigvis at de fleste ønsker å være ærlige. Og enkelte metallsøker-miljø har også samarbeidet med kulturmiljøer ved arkeologiske utgravinger, sier Aas.

Det er fem forskjellige museer i Norge som får funn fra både privatpersoner og profesjonelle. Private funn står for mesteparten av det som leveres inn.

– De siste ti årene har det tatt helt av. Vi får nå inn så mye funn at vi ikke riktig vet hva vi skal gjøre med alt sammen. Det sier Frode Iversen. Han jobber som arkeolog og professor Universitetet i Oslo.

Det ligger fremdeles store mengder gjenstander fra gamle tider under bakken.

– Det er en helt spesiell følelse å finne en øks som ingen har holdt i på over 10.000 år, sier Iversen.

Alle funn spiller liten rolle i å øke forståelsen for fortiden.

– Derfor er det alltid et spørsmål om å finne nye ting. Det er like mye et spørsmål om å analysere gammelt materiale på nytt. Det er utrolig hvor mye informasjon vi kan få ut av et skjelett nå for tiden, sier Iversen.



Siste utgave

På forsiden nå