Norge
Bildet er av helseminister Bent Høie. Han har på seg skjorte og dress, og står foran en blå vegg. Han har kort hår og skjegg. Foto: Torstein Bøe / NTB

Trinn fire av gjenåpningen må vente

Flere hadde nok et håp om at Norge skulle åpne mer som normalt igjen. Men de må vente lenger. Årsaken er delta-varianten.

– Vi har sagt at vi bryr oss mer om data enn datoer. Det har vi gjort helt siden vi startet jobben med å åpne Norge igjen, sa Bent Høie på starten av pressekonferansen onsdag. Han varslet at de vil vente med å starte trinn fire av gjenåpningen av Norge.

Årsaken er den samme som 5. juli. Begge gangene har delta-varianten fått skylden.

– Den sprer smitte lettere. Den gjør at vaksinerte blir sykere hvis de blir smittet. Når vi reiser mer, så er det større risiko for smitte. Både for sårbare grupper, uvaksinerte og folk som bare har fått en dose, sa Høie.

Han nevnte flere land som har fått problemer etter å ha åpnet mye i løpet av sommeren. Noen av dem har valgt å stenge igjen. Den sjansen vil ikke regjeringen ta nå. Det er også rådet de har fått fra Helse-direktoratet og Folkehelse-instiuttet (FHI).

– Vi følger rådene. Så vil sikkert folk spørre når vi skal åpne, sier Høie. Han varslet at det skal komme en ny vurdering i midten av august.

Han sier målet nå er å sikre at barn og unge får en så normal start på skoleåret som mulig.

– Vi vil prioritere barn og unge. Da er det viktig at de kan møte på skolen som normalt, og på grønt nivå. Hvis vi hadde åpnet helt nå, så kunne det ført til vansker med å nå det målet, sier Høie.

I noen områder er det mer smitte nå. 20 kommuner har fått mer smitte de siste dagene. Regjeringen ber om at barnehager, skoler og SFO i slike områder lager planer for å åpne på gult nivå.

Det blir nye regler om karantene for personer under 18 år. Disse gjelder hvis kommunen har gode nok rutiner på testing. Fra 16. august kan de unge slippe de fleste kravene om smitte-karantene.

– Dette øker risikoen for smitte i samfunnet. Men det er en risiko vi er villig å ta for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig til høsten, sier Høie.

De må likevel i smitte-karantene om de har nær kontakt med en annen som er smittet. Det kan være folk de bor med, eller en kjæreste.

– Vi må unngå at mange barn og unge må i karantene og får mye fravær når skolene åpner på grønt nivå. Elever blir ikke delt i kohorter på grønt nivå. Da er det behov for å unnta dem fra plikten om karantene. Det må til for å unngå at en smittet fører til at mange elever mister undervisning, sier Høie.

Samtidig er det noen regler som blir mindre strenge.

  • Barn og unge kan delta på arrangementer innen idrett og kultur i andre kommuner og kretser nå. Fra mandag 2. august blir det også slik for voksne.
  • Bedrifter og organisasjoner kan samle flere ansatte for å ha det sosialt. I dag må de følge reglene for private arrangementer. Det gjør at det er færre som kan delta, enn hvis det er en samling som handler om det de jobber med. Nå kan en sosial samling bli regnet som et offentlig arrangement. Det gjør at det kan delta flere. Men det må være et annet selskap som har ansvar for det som skjer.
  • Mindreårige barn kan få unntak fra reglene om innreise til Norge. Hvis de reiser med foreldre som har unntak fra reglene av en annen årsak enn korona-sertifikat, så kan det også gjelde for barna.

Mer fra Norge

På forsiden nå