Norge
Bildet er av Mustafa Hasan som står utenfor Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mustafa Hasan vant mot UNE i retten

Mustafa Hasan får behandlet saken sin hos UNE på nytt.

Norge — Oslo tingrett mener Utlendings-nemnda (UNE) må behandle saken til Mustafa Hasan på nytt. De hadde krevd at han måtte reise ut fra Norge.

– Nå er jeg bare utrolig glad. Dette er en så stor vekt av skuldrene, du aner ikke. Jeg er fornøyd og klar for å starte livet, sier han til kanalen TV 2.

Hasan sier at han ikke hadde helt tro på seier. Men han er stolt og ydmyk for alle som har hjulpet ham.

– Jeg håper dette kan gi flere muligheter for andre til å få saken sin prøvd på nytt. Kanskje kan politikerne fatte nye vedtak på Stortinget. Kanskje forstår de nå at man ikke kan sende barn ut av landet på denne måten mer, sier han til avisa VG.

Retten mener blant annet at UNE har tatt for lite hensyn til at Mustafa har bodd lenge i Norge. Det gjør at han har en tilknytning til landet som burde ha vært vurdert mer nøye.

De skriver at det må bli vurdert som en feil i saksbehandlingen. De mener det kan ha ført til at UNE har hatt et for lite og feil grunnlag for å gjøre et vedtak i saken.

Det var et flertall som mente UNE har gjort en for dårlig jobb. Men en meddommer mente at vedtaket fra UNE var gyldig. UNE må også betale over 1,6 millioner kroner i sakskostnader.

Hasan kom til Norge sammen med familien sin i 2008. De fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år i Norge ble den trukket tilbake. Flere i familien er sendt ut fra Norge allerede. Hasan var under 18 år fram til i 2020, og ble derfor ikke sendt ut. Men da han fylte 18 år i fjor fikk han et beskjed om at UNE hadde vedtatt å utvise ham fra Norge.

En eldre bror har fått varig opphold i Norge. Det har vært et viktig poeng i rettssaken mot UNE.

UNE har varslet at de vil behandle saken på nytt hvis Hasan vant i retten.

Rolf Tore Thomassen er fungerende avdelings-leder i UNE. Han skriver i en epost til VG at de vil trenge noe tid på å lese dommen. Flere av de som kjenner saken best, er på ferie.

– Vi vil ikke kunne si noe mer om det som står i dommen før de er tilbake og fått lest den nøye, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå