Norge

Norge blir tjukkere

Undersøkelser viser at nordmenn veier mer enn før. Omtrent hver femte nordmann har fedme. Det er omtrent én million mennesker her i landet.

Norge er et av landene i Europa der flest har blitt overvektig de siste årene. Fra år 2000 til 2019 var det 44 prosent flere overvektige her i landet.

I 2019 var over halvparten av alle voksne i Norge regnet som overvektig. Det viser en undersøkelse gjort av Eurostat.

– Fedme er en av samfunnets største utfordringer. Det er en sterk sammenheng mellom fedme og hjerte- og karsykdom, hjerneslag, enkelte typer kreft, diabetes og psykiske lidelser, sier Jøran Hjelmesæth til avisa Dagens Medisin. Han er leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Overvekt og fedme er antatt å bidra til at over 3200 personer dør hvert år.

Nordmenn spiser for lite frukt og grønnsaker. Mange spiser for lite fisk. Men for mye rødt kjøtt. Mange veier for mye. Og de fleste innrømmer det.

Folkehelse-instituttet (FHI) har gjort en undersøkelse. Den viser at mange bør få et bedre kostholdet. Og at de fleste ønsker å endre hva de veier. To av tre sier at de ønsker å gå ned i vekt. Eller at de vil jobbe for å ha en stabil vekt. Omtrent 9000 personer svarte på undersøkelsen.

– Undersøkelsen viser at mange nordmenn har overvekt og fedme. I tillegg at folk er opptatt av vekt. Det sier Marianne Hope Abel. Hun er forsker i FHI.

Det er første gang denne undersøkelsen er gjort. Nå skal den gjøres hvert år framover. Den skal vise folks helse og levevaner.

59 prosent av norske menn er overvektig. 47 prosent av norske kvinner er veier også for mye. De mellom 45 og 54 år veier mest.

Overvekt er vanligst blant folk med lite utdanning. Det er flere overvektige i mindre kommuner. I Oslo er det minst overvektige folk. Flest overvektige er det i fylkene i Nord-Norge.

Mer enn én av fem sier de unngår matvarer på grunn av allergi eller intoleranse. Bærekraft og miljø påvirker også hva folk velger å spise.

De som tenker på bærekraft, spiser oftere vegetarisk mat. De spiser også mer lokalt produsert mat. Det gjelder særlig de yngre. Og de med høyere utdanning.

De yngste og kvinner er de som er flinkest til å spise grønnsaker, frukt og bær.

Menn forteller at de drikker mer brus enn kvinner. Kvinner spiser mer godteri og sjokolade. Unge spiser mest godteri, sjokolade og snacks. Eldre spiser boller, kake og søte kjeks.

Nordland og Troms og Finnmark er fylkene der flest innbyggere er overvektige eller har fedme. Det gjelder 64 prosent av alle som bor i Nordland. 60 prosent av de som bor i Troms og Finnmark, veier for mye.

Oslo er det eneste fylket det mindre enn halvparten er overvektig eller har fedme. Der veier bare 45 prosent av befolkningen for mye.

I tillegg til mer fedme er det også flere som har helseproblemer knyttet til kosthold og blodsukker. I 2020 var det mange flere enn normalt som måtte begynne med medisin som senker blodsukkeret.

I 2020 var det omtrent 221.000 nordmenn som brukte slike medisiner. Det er 25 prosent flere enn året før, ifølge Folkehelseinstituttet.

I tillegg er det omtrent 270.000 personer i Norge som har diabetes. Det er det samme som nesten hver 20. nordmann. Diabetes type 2 er det de fleste har. Det knyttes først og fremst til overvekt og fedme, lite aktivitet, kosthold og røyking.

Det er vanskelig å vite om økningen i medisiner for diabetikere og de med høyt blodtrykk har noe med korona-pandemien å gjøre.

Bildet viser en oversikt over hva BMI er og hvordan du regner det ut.

---

Fedme

  • To av tre nordmenn ønsker å veie mindre eller vil jobbe for å veie det samme.
  • Én av fem nordmenn er overvektig.
  • Mange nordmenn spiser for lite sunn mat og for mye usunt.

---



Siste utgave

På forsiden nå