Norge
Normalt er det ikke nødvendig med legebehandling etter et hoggormbitt. Når noen ringer Giftinformasjonen, gjøres det en fortløpende vurdering av en såkalt risikopasient, som normalt er for eksempel barn, eldre eller gravide.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Hoggormen får nye rekorder

Flere enn vanlig har fått hoggormbitt i juli. Det er uklart hva som er årsaken, opplyser Giftinformasjonen som har registrert 142 hendelser denne måneden.

I 2021 er det meldt om flere hoggorm-bitt en noen gang. 230 ganger så langt i juli har nordmenn ringt Giftinformasjonen fordi de er bitt eller tror de er bitt av hoggorm. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor og en klar rekord.

Det virker som det er et hoggorm-år i år.

– Vi vet ikke om det betyr at det er mer hoggorm enn normalt. Eller om det bare er flere som kontakter oss, sier Mari Tosterud. Hun er avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen. De er forberedt på en travel sommer.

– Det er flere mennesker hjemme som dermed er mer i skog og mark. Det kan også være at folk har fått mer fokus på oss og ringer hit i stedet for til legevakten, sier hun til kanalen NRK.

Normalt er det unødvendig med behandling hos lege når du blir bitt av hoggorm. Men Giftinformasjonen vurderer situasjonen når noen ringer inn. Barn, eldre og gravide kan behøve legehjelp om de blir bitt.

– Mange får milde symptomer og kan holde seg hjemme om de er uten symptomer, sier Tosterud.

Folkehelse-instituttet (FHI) oppfordrer folk til å finne ut hva de skal gjøre om noen blir bitt. For selv om de fleste ikke blir syke av bittet, er hoggormen Norges eneste giftslange. Bittet er blant annet dødelig for hunder. Derfor må du ta med kjæledyret ditt til dyrlegen så fort som mulig om det blir bitt.

Nesten ingen mennesker har dødd av å bli bitt av hoggorm.

– Føler du deg dårlig, må du ringe 113. Har du ingen eller lette symptomer, ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00. Da kan vi gi deg råd om du skal dra til lege eller om du kan se an situasjonen hjemme, sier Tosterud.

Noen av de som kontakter Giftsentralen har bare merker som ligner et bitt. Alle henvendelsene er ikke faktiske bitt. Et hoggorm-bitt ser som oftest ut som to små prikker. Det er tre til ni millimeter mellom dem, ifølge FHI. Hvor mye gift som er sprøytet inn, avhenger blant annet av hvor gammel ormen er.

Mer fra Norge

På forsiden nå