Norge
Laurel Hubbard blir første transkvinne til å delta i et OL. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

Første transkvinne i OL

Mandag deltok Laurel Hubbard i vektløfting i de Olympiske Leker (OL). Hun er første transkvinne i OL noensinne.

Mandag ble historisk. Da deltok første transkvinne i De olympiske leker (OL). Laurel Hubbard konkurrerte vektløfting. Hun deltok i klassen for dem som veier 87 kilo. Det er den tyngste vektklassen.

Den 43 år gamle vektløfteren er med i OL for New Zealand. Hun løftet 125 kilo, men løftet ble diskvalifisert. Hun klarte dermed ingen løft i konkurransen.

Hubbard konkurrerte før i vektløfting som mann. Hun slo flere juniorrekorder i New Zealand. Hun fikk hormonterapi og byttet kjønn i 2012. Hun har tatt tester for å vise at hun har nivåer av hormonet testosteron innenfor regelverket. Hubbard oppfyller derfor kriteriene for å delta som kvinne i OL.

Det har vært diskusjon om Hubbard. Mange har vært kritiske til at hun skal få delta som kvinne.

– Vi anerkjenner at kjønns-identitet i sport er et følsomt og komplekst tema. Det krever en balanse mellom menneske-rettigheter og sportslig rettferdighet. Det sier New Zealands OL-sjef, Kereyn Smith.

I 2018 ble Hubbard første transkjønnede kvinne til å delta i samvelde-lekene. Da forsøkte de australske vertene å stenge henne ute. De mente at hun som tidligere mann hadde en fysisk fordel.

Hubbard er for øyeblikket vurdert som nummer 16 i verden i 87-kilos-klassen.

Mer fra Norge

På forsiden nå