Norge

Tror flere flyktninger fra Afghanistan vil komme til Norge

Kamper mellom Taliban og soldater i Afghanistan får flere til å flykte. Statsminister Erna Solberg tror mange vil komme til Europa og Norge.

Norge — Soldater fra USA og Nato har forlatt Afghanistan. Afghanske soldater sliter i kamper mot opprørere. Dermed rykker opprørs-gruppa Taliban fram i landet. De tar flere storbyer. Forholdene blir verre og verre for folk som bor i landet. Mange fra Afghanistan kan komme til å ville flykte.

Erna Solberg er statsminister i Norge. Hun frykter mange vil flykte til til Europa og Norge.

– Vi ser med bekymring på utviklingen i Afghanistan. Den type uro vi ser nå, kan utløse nye strømmer med flyktninger, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Landene rundt Afghanistan vil måtte ta i mot flyktninger først. Men Solberg sier mange nok vil komme til Europa.

– Det bor afghanere i mange europeiske land, også i Norge. Og det er ofte sånn at folk søker seg mot steder der de har kjente og familie på forhånd, sier Solberg.

I helgen angrep Taliban flere større byer i Afghanistan. Blant dem var Lashkar Gah, Kandahar og Herat.

Tusenvis har allerede flyktet. Samtidig foregår harde kamper mellom Taliban og soldater fra den afghanske hæren. De flytter seg fra gate til gate i byene.

Astrid Sletten er sjef for Flyktninghjelpen i Kabul. Hun sier at verden kan stå foran en av historiens verste flyktning-kriser.

– Det kan bli millioner. Det er 37 millioner afghanere. Veldig mange av dem kommer til å flytte på seg, sier Sletten til kanalen TV 2.

– Jeg har ennå ikke møtt noen som ikke vil ut av landet.

Angrepene fra Taliban skjer etter at internasjonale soldater er borte fra Afghanistan. USA bestemte at de ville avslutte oppholdet i landet. Dermed ble de andre internasjonale soldatene også borte.

Solberg sier beskjeden kom overraskende på landene i forsvars-samarbeide Nato. Det var også utfordrende. Men Solberg sier at Norge ikke skal bli når andre trekker seg ut.

– Vi gikk inn med våre allierte, og vi går ut med våre allierte. Det har vi sagt hele tiden, sier statsministeren.

Hun håper fortsatt på en løsning med fred med Taliban.

– Taliban kommer til å måtte være med i styringen av Afghanistan. Det tror jeg vi alle forstår. Håpet er at de finner en fredsløsning på dette. Men viljen hos Taliban til å forhandle, er ikke så veldig sterk akkurat nå, sier hun.

Solberg er uenig i at Norge har et større ansvar for å ta i mot krigsflyktninger fra Afghanistan, siden Norge har vært i landet med soldater. Hun mener at hele verden må være klar over at det skjer ting når USA og andre soldater forvinner ut av Afghanistan.

– Hvor mange afghanske flyktninger bør vi ta imot?

– Jeg har ikke et tall på hvor mange vi skal ta imot. De som kommer her og søker asyl. De skal få søknadene om asyl behandlet etter våre asylsystemer, sier hun.

I tillegg vil det være et spørsmål om hvor mange utvalgte flyktninger som får komme. I Norge er det bestemt at 3.000 slik kvote-flyktninger skal få komme hvert år. Det har vært en del av politikken til regjeringen.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå