Norge
Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, er optimistisk med tanke på neste trinn av gjenåpningen av Norge. Foto: Berit Roald / NTB

Frykter fjerde smittebølge

Det har blitt voldsomt mye mer smitte den siste uka. Folkehelse-instituttet (FHI) er bekymret.

På én uke har smitten med korona økt med 53 prosent. Espen Nakstad er assisterende helstedirektør. Han frykter nå en fjerde smittebølge i landet.

Forrige uke ble det meldt om 2.187 nye smittede i landet. Det er mer en dobbelt så mye som uka før.

I Oslo har smitten økt med 86,8 prosent forrige uke. Det viser tall fra kommunen.

I mange kommuner stiger nå smitten. Espen Nakstad er bekymret for utviklingen. Han er redd utbruddene fortsetter til skolene åpner. Det skriver han til nyhetsbyrået NTB.

– Det kan bli ny smittebølge med deltaviruset. Det kan skje før vi er ferdige vaksinasjons-programmet. Da kan det bli betydelig økt smitte blant uvaksinerte, sier Nakstad.

Han advarer mot flere alvorlig syke og innlagte på sykehus. Han sier også at det er det er stor usikkerhet om utviklingen videre.

– Heldigvis vil veldig mange bli vaksinert de neste ukene. Det vil gjøre det lettere å beholde kontrollen i noen uker til.

Delta-varianten av viruset har spredd seg raskt i Norge. Det er årsaken til at så mange nye blir smittet på kort tid. Det har også blitt veldig mange nye smittede i mange andre land.

Folkehelse-instituttet har kommet med en ny risiko-vurdering. Den forklarer at den nye delta-varianten sprer seg raskere enn tidligere varianter. Delta smitter også flere av dem som har hatt korona tidligere.

Likevel beskytter vaksiner godt mot å måtte bli innlagt på sykehus og død.

Det kan bli en større epidemi i Norge de neste ukene. Hvis det skjer, kan vi få mellom 2.000 og 3.000 nye smittede per uke. Det skriver FHI i sin risiko-vurdering.Mer fra Norge

På forsiden nå