Norge
Bildet viser et fly fra selskapet Norwegian i lufta.

Du kan få dårligere flytilbud framover

Stadig flere flyr igjen. Men flytilbudet bli dårligere framover, tror flyanalytiker.

Norge — Flyr du mye rundt i Norge? Det er ikke sikkert at du får et like bra flytilbud som du hadde før korona-pandemien.

– Det vil nok bli dårligere tilbud mange steder enn det vi har vært vant til, sier Hans Jørgen Enæs til kanalen NRK. Han er flyanalytiker.

Enæs mener det vil merkes best på de mellomstore flyplassene. Han tror flyselskapene ikke lenger vil ha råd til å fly ruter som ikke er lønnsomme. I Norge vil fokuset være på de store byene Oslo, Bodø, Tromsø, Bergen og Stavanger.

Det vil få følger på flyplasser i for eksempel Ålesund, Molde, Haugesund og Kristiansund. Også flyplasser i nord som Kirkenes, Kristiansand, Alta og Evenes, vil merke det.

Pandemien har fått store følger for slyselskapene og flynæringen. I selskapet SAS måtte 5.000 ansatte slutte. Norwegian har vært i krise og nær konkurs. Før hadde flyselskapet 150 fly. Nå har de kun 51.

– Tidligere ville du kunne velge mellom to, tre, fire eller fem avganger per dag. Nå vil det være færre avganger, sier Esben Tuman i Norwegian. Han er kommunikasjonssjef.

Konkurrenten SAS merker at bedrifter har flere møter digitalt. Folk reiser mindre i jobben.

– De som reiser med jobben, vil gjerne ha veldig mange avganger å velge mellom. For fritidsreisende er ikke det så viktig. De skal reise en rute om et halvt år, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Ifølge Avinor vil flytrafikken trolig ikke være tilbake til det normale før i 2024.


Mer fra Norge

På forsiden nå