Norge
Bildet viser folk som går på en topp fra Henningsvær i Lofoten. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Nord-Norge tar over sommerværet

Sør- og Nord-Norge bytter vær i tiden fremover. I sør må vi frem med paraplyen. I nord kan folk bade i sol og varme.

Norge — – Fram til fredag vil været holde seg slik det er nå. Slik blir det stort sett i hele landet. Men så snur det på fredag, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis til nyhetsbyrået NTB. Han jobber ved Meteorologisk institutt.

Den siste tida har været i Nord-Norge vært grått, vått og kjølig Sør-Norge har stort sett hatt fine, solrike sommerdager. Det har også vært varmt.

– Mot helgen vil temperaturene i sør stort sett ligge over 20 grader. I nord fortsetter temperaturene å holde seg på rundt 13–15 grader, sier Sarchosidis.

Fra fredag vil det endre seg i Nord-Norge. Da kommer en ny, varm periode.

– Nord-Norge tar nå over sommerværet. Det er ventet godt over 20 grader mange steder. Noen steder vil det kunne bli opp mot 23 grader. Så det ser veldig lovende ut for Nord-Norge, sier meteorologen.

Han bor i Tromsø. Der har det vært lite godvær å glede seg over den siste tiden.

– Det har variert veldig. Men temperaturene her har vært helt nede i 4 grader på et tidspunkt. Det har vært veldig høstlig i Tromsø de siste ukene, sier Sarchosidis.

Fredag vil det også bli flott sommervær langs kysten på Vestlandet. Folk der kan vente seg opp mot 25 grader.

– Men varmest ser det ut til å bli i Trøndelag. Der kan det bli hele 27 grader enkelte steder, sier Sarchosidis.

Mens sommerværet beveger seg nordover, kommer regnet til Østlandet. Likevel kan det bli varmt. Temperaturene kan bli så høye som 24 grader enkelte steder.

– Været i Sør-Norge vil bli mer ustabilt nå framover. Til helgen vil det bli mye nedbør østafjells. Temperaturene vil stort sett ligge på rundt 20 grader, sier han.

I Indre Agder og Indre Telemark blir det varmest.

I neste uke ser det ut til å bli vekslende vær i Sør-Norge. Været vil fortsatt holde seg fint i Nord-Norge. Unntaket er deler av Nordland. Der vil det kunne bli noe mer ustabilt.

Men det er slutt på sydenvarme i Sør-Norge som var i juli.

– Vi kommer ikke tilbake til den varmen vi hadde. Den må vi bare glemme en stund. Nå er det typisk norsk sommervær som gjelder framover, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå