Norge

Møtte drone på 1.300 meters høyde

Et fly som var på vei fra Bodø til Stokmarknes, så en drone 60 meter unna flyet. Widerøe-flyet var på 1.300 meters høyde.

Mandag møtte et Widerøe-fly en drone på 1.300 meters høyde. Flyet hadde steget til 4.500 for, som tilsvarer 1.300 meter over havet.

Etter avgang oppdaget piloten dronen over et populært turområdet. Da var dronen kun 60 meter unna flyet.

– Piloten så dette best. Han er helt sikker på at det var en drone. De trodde først det var en fugl, men da de kom nærmere, sier de at den lagde lys. Det sa Odd Thomassen til kanalen NRK. Han er pilot og sikkerhets-koordinator for Widerøe.

Det finnes regler for hvordan du skal fly en drone. En drone kan ikke fly høyere enn 120 meter, uten spesiell tillatelse. Og du må være minimum fem kilometer unna en flyplass for å kunne fly. Denne hendelsen brøyt begge reglene. Politiet ser svært alvorlig på hendelsen.

– En slik episode kan få svært alvorlige konsekvenser. I verste fall kan det sette liv og helse i fare. Det sier Geir Håland. Han er assisterende stabssjef i Nordland politidistrikt.

Dronebransjen egen organisasjon opplyser om at normale droner ikke kan fly så høyt. Og lurer på om det kan ha vært en militær drone. En annen forklaring kan være at programvaren er justert. Det mener Anders Martinsen. Han er daglig leder for UAS Norway, som er dronebransjens egen organisasjon.

---

Kort om saken

  • En drone var 60 meter unna et fly. Flyet var på 4.500 for, som tilsvarer 1.300 meters høyde over havet.
  • Pilotene trodde først det var en fugl, men så dronen lagde lys.
  • Politiet ser svært alvorlig på hendelsen. I verste fall kunne det satt liv og helse i fare.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå