Norge

Slik skal vi redde norske bier og humler

Regjeringen har lagt frem en egen plan for hvordan vi skal redde norske bier og humler. Onsdag denne uken ble planen presentert.

Onsdag denne uken la regjeringen fram en plan for hvordan vi skal redde norske bier og humler. Et av tiltakene er å finne viktige områder hvor både bier og humler holder til.

– Planen vi legger fram beskriver status for flere tiltak vi har satt i gang. Også 24 nye tiltak som blir satt i gang. Det sier Sveinung Rotevatn. Han er klima- og miljøminister.

Årsaken til at vi er nødt til å ta vare på disse insektene er pollinering. Det er deres jobb. Pollinering vil si at insektene tar med seg pollen fra en plante til en annen. Og dette fører til at plantearter får transportert sitt pollen videre til andre områder og planter. Som viderefører deres genetikk. Har det ikke vært for humler og bier har mest sannsynlig verdens matproduksjon kollapset. Matproduksjonen er ekstremt avhengig av at de pollinerer.

Årsaken til humlene og biene søker seg til plantene er at de får en slags belønning for jobben. Enten tilbyr planten en nektar av masse energi eller et proteinrikt pollen.

– Stadig flere norske bønder sår blomsterstriper langs jordene sine. I løpet av sommeren er vi oppe i nærmere 4.000 kilometer med blomster. Dette er til glede for både insekt og folk. Det sier Olaug Bollestad. Hun er landbruks- og matminister.

Kommunene skal også satse biene og humlene.

– Bier er viktige bestøvere av mye av det vi spiser. Om disse forsvinner helt, så vil matvaremangelen bli stor. Samtidig som prisene på det som dyrkes vil eksplodere og vår mangfold i naturen reduseres. Det sa Frode Ødegaard til avisa Aftenposten. Han er insektsforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

---

Kort om saken

  • Bier og humler var i ferd med å bli en truet art. Nå har regjeringen lagt fram en plan som skal redde insektene.
  • De er en ekstremt viktig del i vårt økosystem.
  • Hadde det ikke vært for humler og bier ville verdens matproduksjonen kollapset.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå