Norge
Bildet er av strømmaster. Bildet er tatt fra nedenfra og opp mot himmelen. Foto: Heiko Junge / NTB

Strøm koster tre ganger så mye som i fjor

Prisen på strøm har økt det siste året. Noe av årsaken er prisen på strøm i resten av Europa.

Fra april til juni har folk betalt tre ganger så mye for strøm som på samme tid i fjor. Det viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Der står det at folk i Norge må betale i gjennomsnitt 50,9 øre for en kilowattime strøm. Det er før avgifter og nettleie er lagt til.

I fjor var prisen historisk lav. I år har prisen økt. Årsaken er at det er blitt dyrere å lage strøm i Europa. Kraftverk må betale mer for brensel som gass og kull. Men de må også betale mer i avgifter for utslipp av CO2. Siden Norge kjøper og selger strøm med andre land i Europa, blir det også dyrere strøm i Norge.

I gjennomsnitt betalte folk totalt 116,1 øre for hver kilowattime. Da er avgifter og nettleie regnet med. Prisen økte med 60 prosent, selv om nettleia ble 24 prosent mindre. Det gjorde Statsnett for å hjelpe folk som har fått mindre penger som følge av korona.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå