Norge
Bildet er av mottakelse for de siste norske soldatene som kom hjem til Norge fra Afghanistan. Flere soldater er stilt opp i en hall for å ønske dem velkommen. Det er et fly på bakken. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Veteraner ber Norge ta ansvar

Norge må vurdere flere søknader om asyl på nytt. Det mener flere norske veteraner. Det er et moralsk ansvar, sier de.

– Det er mange som har et personlig forhold til dem som de har jobbet sammen med i Afghanistan. Det blir knyttet sterke bånd når folk jobber under forhold som er tøffere enn vanlig. Det sier Bjørn Robert Dahl til nyhetsbyrået NTB. Han er generalsekretær i Norges Veteran-forbund for Internasjonale Operasjoner.

Han sier de har fått mange tilbakemeldinger fra medlemmer den siste tiden. Dahl sier at de mener Norge bør gi oppholds-tillatelse til afghanere som har jobbet for Norge. Årsaken er at det har blitt mindre trygt for dem i Afghanistan.

– De som har ansvar for å vurdere dette, ser på hva som er årsaken til at noen har søkt om opphold. For flere av dem som jobbet for Norge, så har situasjonen endret seg radikalt siden de søkte og fikk avslag. Dermed har Norge en plikt til å vurdere det på nytt, sier Dahl.

Forsvarsdepartementet har bekreftet at de vil gjøre en ny vurdering av sakene til afghanere som har jobbet for Norge. Det sa de til avisa Vårt Land søndag.

Mandag svarte justisminister Monica Mæland at Norge vil behandle søknaden til de som ikke søkte asyl i 2015. Men hun ville ikke love at sakene til alle som fikk avslag, skal bli behandlet på nytt.

– Ti personer fikk avslag på sine søknader om asyl i 2015. Det var det viktige årsaker til. Vi har ingen planer om å behandle de søknadene på nytt., svarte Mæland.

Hun sier samtidig at det var noen grupper som ikke kunne søke om asyl i 2015. Flere av de vil nå få en sjanse til det, som følge av at landet har blitt mer utrygt. Dahl er glad for at Mæland vil behandle søknader fra flere.

– Det er et moralsk ansvar for å se på disse sakene på nytt. Det er en del kontakt mellom nordmenn og de som jobbet for Norge i Afghanistan nå. Mange av dem som jobbet med administrasjon for Norge, sier nå at de er redde for å om de vil overleve, sier Dahl.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå