Norge

Åtte av ti har tillit til Stortinget

Folk i Norge har tillit til både Stortinget og regjeringen. Men bare én av to sier det samme om de partiene.

Hvert år blir det laget en oversikt over hva folk i Norge mener om ulike institusjoner i samfunnet. Den blir kalt Tillits-barometeret. Folk skal svare på en skala fra én til ti. De svarer én om de har null tillit til noen. Og de svarer ti om de har full tillit til noen.

Nesten åtte av ti har svart mellom seks og ti (78 prosent) da de ble spurt om Stortinget. Mer presist svarte 78 prosent av de spurte at de har tillit til Stortinget. Det er litt mer enn i fjor, og ganske mye mer enn årene før det igjen.

Folk har litt mindre tillit til regjeringen. Men det er også flere som har tillit til de enn før. 68 prosent av de spurte sier de har tillit til regjeringen i Norge.

De som har laget oversikten mener at regjeringens arbeid med korona kan være noe av forklaringen. Flere har fått tillit til dem, som følge av måten de har løst krisa.

Men folk har mindre tillit til partiene. 52 prosent har svart at de har tillit til de politiske partiene. Det er færre enn i fjor, men mer enn flere år før det igjen.

Folk har mest tillit til ideelle organisasjoner. 86 prosent sier at de har tillit til Røde Kors, Kreft-foreningen og andre organisasjoner.

Det folk har minst tillit til, er de sosiale mediene. Slik var det også i fjor. Bare 13 prosent sier at de har tillit til Facebook, Snapchat og andre slike medier. De yngste har mest tillit til disse. 60 prosent sier de har tillit til aviser, radio og TV er mer tradisjonelle medier.

Folk som ofte stemmer i valg, sier oftere at de har tillit til de andre institusjonene. Det gjør også de som er med i minst en organisasjon, bor i en stor kommune, jobber i offentlig sektor eller har høyere utdanning.

– Det er også slik at folk som stemmer på Fremskritts-partiet (Frp) skiller seg ut. De har ofte mindre tillit til andre institusjoner, enn folk som stemmer på andre partier, står det i oversikten. Det gjelder særlig Stortinget, kommunestyret der de bor, og medier i Norge.

Folk ble også spurt om hvor viktig de mener ulike institusjoner er for demokratiet. Og de fleste mener det er Stortinget. Det var flest som ga det seks poeng eller mer. Så mange som 93 prosent svarte at de mener Stortinget er viktig for demokratiet. 89 prosent sa det samme om regjeringen. Og 85 prosent sa det om kommunestyret der de bor.

Bare 33 prosent mener sosiale medier er viktig for demokratiet. Unge gir flere poeng her enn det eldre grupper gjør.

Totalt er det 1.000 personer som har svart på Tillits-barometeret. De er fra hele landet, og ble spurt i juni i år.

Siste utgave

På forsiden nå