Norge

Tror færre kan dø om barn og unge blir vaksinert

Hvis unge på 16 år og 17 år blir vaksinert mot korona, så kan det føre til at 30 prosent færre dør i år. Det mener Folkehelse-instituttet, ifølge avisa VG.

– Denne gruppa har liten sjanse for å bli alvorlig syke. Så for de på 16 år og 17 år, handler det om at færre blir smittet med korona. Det vil ha en positiv effekt for smitte i hele befolkningen, sier Birgitte de Blasio til avisa VG mandag. Hun leder en gruppe hos Folkehelse-instituttet (FHI) som lager modeller for hva som kan skje med smitten.

Regjeringen bestemte i forrige uke å tilby vaksine til de på 16 år og 17 år. Det skal skje når alle på 18 år eller mer er ferdig vaksinert.

Nå regner FHI på hvor mange liv som kan bli reddet av å vaksinere barn mellom 12 år og 15 år. Den jobben skal være ferdig i neste uke.

De siste modellene fra FHI viste at mye av smitten i høst vil være blant barn og unge mellom 10 år og 19 år. Dermed vil viruset kunne spre seg mye selv om de aller fleste voksne er blitt vaksinert.

I starten av september kan det være nær 1.300 nye smittede hver dag, sa Espen Nakstad til VG søndag. Han er assisterende helsedirektør. De aller fleste av de som blir smittet framover vil være barn og unge, ifølge Nakstad.

Siste utgave

På forsiden nå