Norge

Flere timer på el-scooter for å være med på demonstrasjon

Aktivist-gruppen Extinction Rebellion hadde flere demonstrasjoner i Oslo tirsdag. Og de planlegger flere.

Aktivist-gruppen Extinction Rebellion demonstrerte for klima. Gruppen var også ute mandag. De har planlagt flere aksjoner i løpet av uken. Men hvor de skal er hemmelig.

– Jeg er her fordi jeg har vært interessert og elsket natur siden 60-tallet. Det sier Rosanna Neshagen til Klar Tale. Hun har kjørt el-scooter fra Nesodden for å være med på demonstrasjonen i dag. Hun har tidligere vært med på flere demonstrasjoner. Og politiet kjente godt til henne fra før.

– Politikerne forstår ikke hvor alvorlig denne krisen er. Vi trenger ikke å lete etter mer olje. Verden har nok, sier hun.

En ny undersøkelse viser at flere er for å lete etter olje. Mens i de store byene er det annerledes. De store byene ønsker ikke å fortsette letingen.

– Vi er så grønne. Vi er så miljøbevisst. Men det er ikke nok. Nye oljefelt nå vil vi ikke tjene på før om 30 år. Og på den tiden har det nok skjedd mye i oljebransjen. Hvorfor kan ikke politikerne lage en ny industri som er grønn?, sier Neshagen.

Neshagen mener at mye av årsaken til klimakrisen er hennes generasjon. Det var de som startet med oljeboring.

– Jeg er født i 1942. Det er min generasjon som har gjort at utviklingen er som den er. Hvis vi ikke kommer oss tilbake til start vil verden gå under. Eller menneskeheten går under. Naturen vil overleve, sier hun.

– Det er på tide å gjøre endringer. Beklager for det min generasjon har gjort, sier hun.

Gruppen hun demonstrerer med er Extinction Rebellion. De er en gruppe som ble startet for tre år siden. Gruppen hadde flere demonstrasjoner tirsdag. En av demonstrasjonene var utenfor klima- og miljø-departementet.

– Vi er en fredelig organisasjon som er veldig bekymret for klimaet. Og for at naturen skal bli ødelagt. Vi ønsker å vekke folk og få regjeringen til å gjøre noe. Det haster. Det sier Sara van der Moer til Klar Tale. Hun er talsperson for Extinction Rebellion.

To jenter maler fortauet med svart konditorfarge.

Gruppen ønsker at verden skal gjøre mer for klimaet. Nylig ble det publisert en rapport av De Forente Nasjoner (FN). Rapporten handlet om klima. I verste fall frykter forskere at jorda kan bli fem grader varmere i løpet av 80 år. Det vil være en katastrofe for livet slik vi kjenner det.

– Det skjer ting. Men det går ikke fort nok. Vi får stadig mer informasjon fra forskere om at dette går i feil retning. Likevel tar politikerne det med ro. Og tenker at de kan gjøre litt og litt. Vi må gjøre enormt store inngrep for å få endring på det som skjer nå, sier Moer.

– Vi kommer ikke med tiltak for hva politikerne må gjøre. Men det som er viktig er å sette natur og liv fremfor vekst. Det er helt nødvendig hvis vi skal unngå katastrofale klimaendringer, sier Moer.

Sara står foran klima og miljødepartementet. De har nettopp hatt en demonstrasjon hvor de har brukt svart konditorfarge på dørene.

Det er vanskelig å vite egentlig hva klimaendringene er. For vi kan ikke fysisk ta på det.

– Dette angår ikke bare oss nå. Det handler om fremtidige generasjoner. Vi har et veldig stort ansvar for fremtiden. Hvis må gjøre noe nå for å unngå det aller verste. Tenk også på de som kommer etter oss, sier Moer.

– Det har vært en god tone mellom oss og politiet, begge dagene, sier hun.

– Vi rydder opp etter oss. Malingen vi bruker er ikke noe giftig. Vi driver selvsagt ikke med hærverk, sier Moer.

Under demonstrasjonene tirsdag ble flere pågrepet. Politiet skal ha pågrepet 35 personer. Ifølge en melding på blogg-tjenesten Twitter.

Jente holder opp et banner hvor det står "erkjenn klimakrisen"

---

Kort om saken

  • Aktivist-gruppen Extinction Rebellion hadde flere demonstrasjoner i Oslo tirsdag.
  • De har meldt om flere demonstrasjoner i løpet av uken.
  • De demonstrerer for at politikerne skal ta mer ansvar når det gjelder klima.

---



Siste utgave

På forsiden nå