Norge
Afghanere og utledninger i kø for å komme om bord i et amerikansk C-17-fly for å flys ut av Kabul. Foto: Senior Airman Brennen Lege / U.S. Air Force via AP / NTB

Fly fra Kabul har landet i Oslo

Et fly fra Kabul landet tirsdag morgen i Oslo. Det skal ha vært 157 personer om bord flyet.

Tirsdag morgen landet et fly i Oslo. Flyet kom fra Kabul og hadde 157 personer om bord. Totalt har Norge evakuert 374 personer fra Afghanistan.

– Jeg vil understreke at dette er veldig krevende arbeid. Situasjonen er kaotisk og farlig. Det er ingen garanti for at vi klarer å hjelpe alle norske borgere som ønsker hjelp akkurat nå. Det sier Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriks-minister.

Totalt har det vært sju fly som har kommet fra Kabul. De som er blitt evakuert er ansatte ved ambassaden og de lokalt ansatte. Også deres familier er hentet ut.

– Det er vi veldig lettet og glade for. Fordi de er i en utsatt situasjon, sier Søreide.

Hun vet ikke hvor mange som skulle vært evakuert. Men de følger situasjonen. Og har kontakt med alle som befinner seg på flyplassen i Kabul eller i nærheten.

– Vi har samarbeidet med forsvaret, politiet og utlendings- og helse-myndighetene. Vi er nødt til å finne ut hvem som reiser fra Kabul og inn til Norge, sier Søreide.

Utenriks-departementet har bedt USA om å fortsette og være til stede i Afghanistan. Slik at vi kan evakuere så mange som mulig.

– Vi vet ikke hvor lenge flyplassen vil være åpen og evakuering vil være mulig. Det kan endre seg raskt, sier hun.

– Vi er fremdeles bekymret over situasjonen rundt flyplassen, sier Søreide.

---

Kort om saken

  • Enda et fly fra Kabul har landet i Oslo.
  • Det skal ha vært 157 personer om bord flyet.
  • Utenriks-ministeren er bekymret over situasjonen. Og håper de har mulighet til å evakuere så mange de kan.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå